15.3.2018. 16:00
0
SDP BiH poručuje: Čovića i HDZ BiH ne interesuju svi bh. Hrvati
Socijaldemokratska partija BiH saopćila je danas da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tokom sinoćnjeg intervjua na televiziji N1 iznio brojne „netačne, zlonamjerne, pa donekle i rasističke tvrdnje“.

U saopćenju SDP-a se navodi da zbog „težine i količine izrečenih neistina“ ta stranka smatra svojom obavezom oglasiti se i dati određene odgovore kako njemu, tako i bh. javnosti.

- Kao prvo, kompletan vrh HDZ-a BiH, s Čovićem na čelu, konstantno obmanjuje i namjerno pogrešno nastoji interpretirati presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, tvrdeći da je njen smisao da narodi moraju biti “legitimno predstavljeni”. To jednostavno nije tačno. Legitimno predstavljanje, kako ga Čović vidi, ne postoji nigdje na svijetu - navode iz SDP-a BiH.

Dodaju da legitiman predstavnik građana u svakoj zemlji, koja se može nazvati demokratskom, jeste onaj koji dobije dovoljan broj glasova da te građane predstavlja.

- Obzirom da prema popisu iz 2013. godine u BiH živi oko 544.000 osoba koje su se izjasnili kao Hrvati, u prvi mah se može činiti čudno kako Dragan Čović tvrdi da je onih s pravom glasa samo 180.000. Ipak, ako znamo da je Čović na posljednjim izborima dobio 128.000 glasova od mogućih oko 500.000, te da je to jedna četvrtina glasova Hrvata u BiH, postaje jasno da je i njegov tzv. legitimitet prilično upitan - navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Također, tvrde u toj stranci, nije tačno da u BiH postoji bošnjački, srpski i hrvatski član Predsjedništva. Dodaju da prema Ustavu BiH, postoje članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Ističu da razlika postoji i ona je velika.

SDPBiH ističe da svaki od pomenuta tri člana Predsjedništva BiH treba da predstavlja i brine se o svim građanima BiH, bez obzira na bilo koju pripadnost.

- Zapravo, odavno je jasno da niti HDZBiH, niti Dragana Čovića, ne interesuju ne samo svi građani BiH, pa čak niti svi Hrvati koji žive u BiH, nego samo politička i tajkunska elita okupljena oko vrha te stranke. Mi u SDP-u našu domovinu doživljavamo potpuno drugačije od Čovića i Bakira Izetbegovića, s kojim je, prema vlastitom priznanju, već davno dogovorio podjelu Federacije BiH na bošnjački i hrvatski dio - navode iz SDP-a BiH.

Dodaju da nikada nisu učestvovali u bilo kakvim podjelama BiH i sigurno neće na to pristati sada.

SDPBiH je, kako navode, jedina prava multietnička stranka i uvijek će se boriti za multietničko društvo, jer je BiH uvijek i bila takva i samo takva treba da bude.

- Naša Bosna i Hercegovina je ona koja zaslužuje da bude u Evropskoj uniji zato što ispunjava najviše standarde ljudskih prava, a ne ona u kojoj je diskriminacija građana nešto što njen predsjednik smatra potpuno normalnim - navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.