5.4.2018. 21:55
1
Dragan Mektić mora isplatiti 3.500 KM Ružici Jukić, a on poručio: Nastavit ću da pričam o korumpiranim osobama
Općinski sud u Sarajevu donio je nepravosnažnu presudu po tužbi Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV-a, koja je tužila ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete, piše “Detektor“.

Sud je naložio ministru sigurnosti Draganu Mektiću da isplati potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Ružici Jukić 3.500 maraka na ime nematerijalne štete uslijed klevete nanesene u emisiji „Pošteno“ Federalne TV, kao i drugim izjavama u medijima.

“Skandalozna presuda, nije pravosnažna i ja ću se žaliti. Ostajem pri svemu što sam rekao. To je skup nekompetentnih i korumpiranih neprofesionalaca koji su ovo pravosuđe doveli do toga da apsolutno ne postoji, država propada i jadna nam je pravda”, kazao je Mektić.

Kako se navodi u presudi, koja je u posjedu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Mektić je obavezan da isplati i troškove postupka u iznosu od oko 1.200 maraka.

Općinski sud također je obavezao Mektića da o svom trošku objavi izreku presude na Federalnoj TV, i portalima Oslobođenje, BNTV, Slobodna Bosna i Dnevno.ba u roku 30 dana.

“I dalje se valja boriti protiv ovoga, da se što prije riješimo korumpiranih i kriminalizovanih ljudi. Ružice, neće propasiti pravosuđe, propast ćete vi koji ste doveli pravosuđe u ovu poziciju. Pravda kad-tad dođe i pobijedit će, samo vas neće biti u pravosuđu”, naveo je Mektić.

Jukić je za BIRN BiH kazala da je zadovoljna presudom.

“Meni je bitno da je pravda i istina izašla na vidjelo”, rekla je ona.

Jukić je tužila Mektića zbog uvreda koje je iznio ministar sigurnosti, poput onih da je “frizerka”, da je “nacionalista” i da “mrzi Srbe”, da je davala sugestije sutkinji Lejli Fazlagić i da joj je vršilac dužnosti glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić rodica.

Tokom postupka, Jukić je izjavila da je prije imenovanja u VSTV-u obnašala funkciju sudije Općinskog suda u Tuzli, te je negirala da je s Fazlić ikada razgovarala, da joj je Tadić rodica, da je radila kao frizerka, kao i da mrzi Srbe, kojih, kako je dodala, ima u svojoj porodici.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.