7.4.2018. 11:19
0
Starije osobe u RS-u su najčešće žrtve porodičnog nasilja
Starije osobe su najčešće izložene nasilju, zapostavljanju i zlostavljanju unutar svojih porodica.

Prisutni su svi oblici nasilja, uključujući psihičko, fizičko, socijalno, seksualno, emocionalno i ekonomsko koji često imaju elemente zapostavljanja i zlostavljanja.

Ekonomsko nasilje je najrasprostranjenije, kod kojeg drugi članovi domaćinstva raspolažu sa prihodima starije osobe bez prethodnog dogovora ili njene saglasnosti, upozorava se u Nacrtu strategiji za unapređenje položaja starijih osoba u RS za period do 2027. godine, koji je usvojen na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta.

Naveden je i porazan podatak da je u RS iz godine u godinu u porastu broja osoba sa 65 i više godina prema kojima je učinjen neki oblik nasilja, a značajno povećanje je bilo u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu, čak 33 posto.

Slučajeve nasilja u porodici starije osobe rijetko prijavljuju, zbog stida ili iz straha od narušavanja odnosa sa članom porodice ili zbog zavisnosti od tog člana porodice.

Također, situacije nasilja u porodici se doživljavaju kao neuspjeh u vaspitanju djece i zbog toga se ne dijele sa drugima. I kada centar za socijalni rad po službenoj dužnosti pokrene slučaj, starije osobe često odustanu od svjedočenja protiv svojih srodnika što gotovo onemogućava dalje procesuiranje zbog nedostatka drugih dokaza.

Kao jedan od strateški ciljevi unapređenja kvalitete života starijih osoba u ovoj strategiji naglašena je prevencija nasilja nad starijim osobam. Od naredne godine kontinuirano će biti organizovane, kako je navedeno u ovom dokumentu, informativno-edukativne kampanje o prevenciji nasilja u porodici sa fokusom na vrste nasilja, važnost prijave nasilja i važnost rehabilitacije starijih osoba nad kojima je počinjeno nasilje.

Najavljeno je i jačanje stručnih kapaciteta centara za mentalno zdravlje i policijskih stanica za rad sa žrtvama nasilja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.