9.4.2018. 17:47
0
Vučić i Dodik u Mostaru: Volio bih da Vlada FBiH pomogne izgradnju crkve kao što smo mi u RS-u pomagali izgradnju džamija
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u ponedjeljak su, zajedno s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, obišli radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

Vučić je tom prilikom istakao kako je Republika Srbija za obnovu ove crkve do sada uložila 700 hiljada eura te da će uložiti još novca da "ovaj velelepni Saborni hram Svete trojice zasija punim sjajem".

Naglasio je i kako je siguran da će radovi biti završeni do 2020. godine.

- Ovo nije samo vjerska institucija, ovo je i kulturna  i institucija koja će značiti mnogo za ostanak i opstanak našeg naroda u Mostaru i u čitavoj Hercegovini, a čini mi se da će značiti mnogo i Hrvatima i Bošnjacima koji će imati upotpunjenu multikulturalnu sliku svoga grada koji pripada jednako i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima i svima koji su tu živjeli i prije rata - poručio je Vučić.

Dodik je kazao je Mostar veoma važan za srpsku kulturu i obrazovanje, napominjući kako su Srbi kroz istoriju ostavili značajan pečat u vjerskom životu te da je zato veoma važno da se obnova ove crkve završi.

I on je, kao i predsjednik Srbije, izrazio uvjerenje da će zajedničkim sredstvima radovi na obnovi uskoro biti gotovi.

- Volio bih da Vlada Federacije BiH značajnije pomogne izgradnju crkve kao što smo mi u Republici Srpskoj pomagali izgradnju džamija i drugih objekata, ali i bez toga mi ne želimo da stojimo i vjerujem da ćemo se 2020. godine, uz zajedničke napore svih, i Srbije i Republike Srpske, ovdje ponovo sresti i moći vidjeti završetak ovog hrama – kazao je Dodik.

Vladika Grigorije je istakao kako je crkva najvećim dijelom obnovljena sredstvima Republike Srbije i RS-a, kao i uz pomoć ljudi  dobre volje te da bi uskoro trebalo biti urađeno njeno pokrivanje.

 - S gradnjom ove crkve hoćemo da izgradimo i Mostar, dakle za sve ljude, naročito za našu zajednicu koja je ovdje mala, ali koja je istorijski izuzetno važna i sami je temelj grada Mostara zajedno sa drugim narodima koji ovdje žive – naglasio je Grigorije.

 Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola grada na Neretvi, a porušena je tokom ratnih dešavanja 1992. godine. Očekuje se da bi njena obnova trebala biti završena do 2020. godine kada Zahumsko-hercegovačka i primorska eparhija slavi 800 godina od osnivanja. 

 Nakon susreta s vladikom Grigorijem, Dodik i Vučić razgovarali su i predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru, a prisustvovat će večeri koju organizuje član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorit će u utorak Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018, čiji je zemlja partner Republika Srbija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.