13.4.2018. 13:48
0
Dragan Čović poručuje: Mala je vjerovatnoća da će dogovor oko Izbornog zakona biti postignut do 7. maja
FOTO: Source.ba / Arhiva
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović smatra da je mala vjerovatnoća da će dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH biti postignut do 7. maja, kada se raspisuju Opći izbori u BiH.

Čović je da će on, ipak, biti optimista do posljednjeg trenutka i da će biti na na raspolaganju 24 sata ukoliko zaista ima želje i volje da se dođe do kompromisa. 

Čović, koji je i član Predsjedništva BiH, rekao je da će se do kraja sljedeće sedmice sastati sa američki ambasadorom u BiH Morin Kormak kako bi razgovarali o izmjenama Izbornog zakona. 

"Ja sam telefonski razgovarao sa ambasadorom SAD-a. Trebalo je juče da bude održan sastanak, ali nismo uspjeli. Biće skoro. Ja ću biti optimističan, jer ako ne uspijemo, svi smo gubitnici. Stavovi se znaju, pitanje je želimo li kompromis", rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH u Mostaru. 

On je naveo da je ostalo malo vremena za izmjene Izborog zakona, te da je prvo potrebno postići dogovor, pa sve to onda staviti u parlamentarnu proceduru. 

Čović je rekao da je samo potrebno ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH da bi se promijenio Izborni zakon. 

On je naglasio da je stav Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH o izmjenama Izbornog zakona da se izmjenama mora postići legitimno predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. 

Govoreći o pregovorima u vezi sa izborima u Mostaru, Čović je rekao da neće dopustiti da se od Mostara pravi "grad slučaj". 

"Mostar neće biti izuzetak u odnosu na neku drugu lokalnu sredinu, ni grad slučaj u budućnosti. Imamo odluku Ustavnog suda. Sve druge teme nisu pitanja izbornog zakonodavstva", naveo je Čović. 

Komentarišući nastup političkih stranaka sa hrvatskim predznakom na predstojećim izborima, kao i djelovanje drugih političkih subjekata, Čović je poželio puno sreće onima koji se žele organizovati mimo HNS-a. 

"Začudi me koliko neki svoju kampanju zasnivaju na kritikovanju onoga što rade drugi, bez predlaganja konkretnih ideja. Time će samo ojačati HDZ. Na izborima ćemo imati stotinjak političkih subjekata. Bar njih 25 će se boriti za glasove među Hrvatima", rekao je Čović. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.