18.4.2018. 12:14
0
Mektić o djelovanju ekstremističkih grupa u BiH: Pojedine od ovih grupa su ideološki povezane sa organizacijama na području Balkana
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao da je trenutna procjena stanja bezbjednosti u BiH prilično usložnjena, te da policijske agencije u BiH aktivno i budno prate sva dešavanja usmjerena na moguće ugrožavanje bezbjednosti, te su spremne adekvatno reagovati u svakom mogućem trenutku i na svaki mogući izazov.

Mektić je ovo kazao odgovarajući na pitanje zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto koja je, u dijelu sjednice koji se odnosi na poslanička pitanja, zatražila od ministra sigurnosti BiH ocjenu stanja ukupne sigurnosne situacije u BiH, te odgovor šta je Ministarstvo sigurnosti konkretno poduzelo po tom pitanju kako bi zaštitilo sve narode i građane u BiH i sigurnosnu situaciju u zemlji održali na najvišem nivou.

- Aktivno se razmjenjuju obavještajna saznanja među sigurnosnim agencijama u BiH i u skladu s procjenom poduzimaju odgovarajuće preventivno-represivne mjere - kazao je ministar Mektić, napominjući da na ovako složeno, kompleksno pitanje ne može odgovoriti u dva minuta, koliko je Poslovnikom predviđeno za davanje odgovora.

Po njegovim riječima, postoje i vrlo detaljna saznanja i informacije, dokumentacija kojima raspolažu bezbjednosne agencije o aktivnostima ekstremističkih grupa na tlu BiH.

- Ove grupe, ovisno o profilu djelovanja, mogu se podijeliti u one koje promovišu ekstremna religijska, nacinalistička, unitaristička, separatistička stajališta i jedan od njih izražava spremnost na nasilne akcije. Pojedine od ovih grupa su međusobno ideološki povezane sa srodnim organizacijama na području Balkana i s određenim kriminalnim sutrukturama u regiji - naveo je Mektić.

Njihove aktivnosti se, dodaje on, kreću od javnih istupanja pojedinih pripadnika tih organizacija, uz upotrebu govora mržnje na mjestima javnog okupljanja, ili posredstvom određenih internet portala i drugih mas medija pa do ispisivanja grafita, postavljanja i distribucije plakata uvredljivog ekstremnog sadržaja, „koji pod plaštom patriotizma i sličnih konstrukcija izražavaju, promovišu, šire, podstiču nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost“.

Mektić kaže da su ove organizacije razvile metodologiju kojom propagiraju ekstremizam usmjeren na najranjivije kategorije u društvu - povratničku, izbjegličku populaciju, manjinsko stanovništvo druge vjerske pripadnosti u područjima gdje su drugi većinska populacija.

- I ranije su koristili nasilni ekstremizam u napadima na objekte od vjerskog značaja, nadgrobne spomenike, kao i na vjernike drugih vjeroispovjesti prilikom obavljanja vjerskih obreda i u tim objektima. Cilj im je zastrašivanje i širenje straha među ciljnim grupama i napad na ciljeve u bh. društvu - kazao je ministar Mektić.

S obzirom na ograničeno vrijeme za davanje odgovora, predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić prekinuo je ministra Mektića koji je kazao da će cjelovit odgovor dostaviti u pisanoj formi.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto se zahvalila ministru Mektiću na „pokušaju“ da odgovori, te je prihvatila da joj u narednih nekoliko dana dostavi pismeni izvještaj koji će, kako je kazala, podijeliti sa Domom.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.