19.4.2018. 12:10
0
Poslanici SNSD-a traže hitnu sjednicu Predstavničkog doma jer tvrde da su izjave Bakira Izetbegovića "ratnohuškačke"
Izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH, bile su razlog da poslanici iz Kluba SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović zatraže održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, a koja će biti održana sutra.

Izjave člana Predsjednišva BiH i predsjednika SDA ocijenili su ratnohuškačkim. 

Na sjednicu će, potvrdio je Mladen Bosić, predsjedavajući PD PSBiH biti pozvani svi oni koji se inače pozivaju na sjednice Doma, članovi Predsjedništva BiH i Vijeće ministara.

Izrazio je očekivanje da predlagači za hitnu sjednicu dostave materijal na osnovu kojeg bi se vodila rasprava na samoj sjednici, jer ta mogućnost postoji prema Poslovniku.

Šefik Džaferović (SDA) najavio je da članovi Kluba SDA neće doći na tu sjednicu jer kako je rekao radi se o najprizemnijoj zloupotrebi Predstavničkog doma u politikantske svrhe, dodajući da Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave.

Iz drugih Klubova nema jasnih očitovanja da li će prisustvovati sjednici, u Klubu DF-a su jasni i neće se pojaviti na sjednici, dok u Klubu SDP-a kažu da imaju ranije preuzete obaveze. Ni poslanici Nezavisnog bloka nisu raspoloženi za ovakve rasprave nazivajući ih besmislenim i bespotrebnim bez ikakve vrijednosti za građane. Iz Saveza za bolju budućnost također su najave da neće doći na sjednicu. HDZ BiH prisustvovat će sjednici.

Kako su za Patriju potvrdili pojedini poslanici rasprava o jednoj izjavi bi se mogla pretvoriti u nacionalističke i verbalne besmislene rasprave, te se ne vidi cilj ovakvog zasjedanja.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, čiji su poslanici inicirali takvu sjednicu, gotovo svaki dan daje izjave kojima se prijeti teritorijalnom integritetu BiH i atakuje na suverenitet BiH, napominju poslanici SDA. Upravo zbog toga zastupnici ističu da kada bi postupali na način kako to sada traži SNSD, "onda bi stalno imali vanredna zasjedanja."

Neki od zastupnika očekuju da neće biti kvoruma za odražavanje ovakve sjednice.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.