20.4.2018. 14:09
0
Košarac: Izjava Izetbegovića je ratnopozivajuća
Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je još jednom ponovio da je izjava Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji "ratnopozivajuća, zapaljivom i štetnom za mir u BiH i regiji". Naglasio je da postoji niz primjera koji svjedoče da Izetbegović i SDA od BiH žele napraviti privatnu državu.

Neodržavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je Košarac ocijenio kao lošom porukom.

"O sadržaju ratnopozivajućih poruka Izetbegovića treba raspravljati u Parlamentu i Predsjedništvu BiH. Oni koji nisu željeli da prisustvuju sjednici su poslalu poruku da nisu za institucionalni diajlog u BiH. Izjavu Izetbegovića smatramo ratnopozivajućom, zapaljivom i štetnom za mir u BiH i regiji. Svjedoci smo ignoriranja zajedničkih institucija. Definitivno se potvrđuje da ne žele dijalog i da stvari postaju opasnije", rekao je.

Smatra da Izetbegović i SDA od BiH prave privatnu državu, prenosi N1.

"Bakir Izetbegović i SDA od BiH prave privatnu državu. Od Obavještajno sigurnosne službe prave privatnu instituciju. Nad njom nemamo parlamentarni nadzor. Od direktora Službe pravi njegovog privatnog obavještajca i obavještajca SDA. Želimo podsjetiti na samovolju pojeidnih diplomata. Ponašaju se kao da je BiH isključivo bošnjačka država. Ona nije bošnjačka, niti će ikada biti samo bošnjačka država. Osuđujemo i ponašanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je imao sastanke sa zvaničnicima države koju BiH nije priznala-Kosovo. Pozivamo i ministre u Vijeću ministara BiH iz Republike Srpske da takođe to osude. Takvoj samovolji je doprinijela i podanička politika Saveza za promjene, na žalost", istakao je Košarac.

Tvrdi da je zahtjevano od Mladena Ivanića i da Predsjedništvo BiH održi sjednicu zbog Izetbegovićeve izjave, ali da je on to ignorisao.

"Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Mladen Ivanić je ignorisao naš zahtjev da sazove sjednicu Predsjedništva i da pita šta znači 'ne daj bože'. Njegova obaveza je bila da to učini. On je jučer rekao da nema nikakve proizvodnje oružja. Gdje su doakzi da nema? Neka pokaže papir Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga. Mi ćemo insistirati na tome. Vidljivo je da Ivanić nije smio doći na današnju sjednicu. To mu je bila najmanja obaveza", rekao je.

Naglasio je da Ivanić nije želio doći na sjednicu jer na taj način želi dobiti glasove Bošnjaka kao kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

Osvrnuo se i na rad predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Mladena Bosića iz SDS-a. Istakao je da je Bosić boga molio da se ne održi sjednica.

"Pitamo Bosića da li je tačno da Ivanić nije dobio poziv da prisustvuje sjednici. To je loše - gdje se poziv izgubio? Ili je to neka njihova igra. Upitan je njegov autoritet kao predsjedavajućeg jer nije mogao obezbijediti kvorum. Imali smo kolegij koji nije bio u punom sastavu. Pitanje njegovog autoriteta ćemo staviti na dnevni red. Bosić jeste sazvao sjednicu, ali je boga molio da ne bude održana", kazao je Košarac.

Upitao je zašto se SAD, druge evropske države i Savjet za provođenje mira nisu oglasili i reagovala na Izetbegovićevu izjavu. Izostanak reakcije je za njega dokaz politike duplih aršina, te je dodao:

"Da je tako nešto izjavio zvaničnik iz Republike Srpske, bilo bi drugačije", ukazao je.

Obrazložio je četiri zaključka koja je SNSD namjeravao predložiti na sjednici Predstavničkog doma. Jedan je da se političari u BiH suzdrže od ratnohuškačkih izjava. Drugi je da se dostavi od Ministarstva odbrane BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH o količini naoružanja, količini koja se proda u inozemstvu i šta se dešava sa količinom oružja koja se ne proda. Treći zaključak je da se uspostavi parlamentarni nadzor na Obavještajno sigurnosnom agencijom. Četvrti zaključak je da Savjet za implementaciju mira i PIK osude izjavu Izetbegovića.

Mišljenja je da Milorad Dodik nikad nije dao sličnu izjavu kao Izetbegović, prenosi N1.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.