20.4.2018. 19:05
0
"Muslimani u BiH ostaju i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na katolike i pravoslavce"
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac izrazila je žaljenje što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo Prijedlog Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U saopećnju iz njenog kabineta navodi se da ministrica Borovac podsjeća kako je procedura za zaključivanje ovog ugovora pokrenuta još 2011. godina te da je vođena uz poštivanje standarda koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo BiH. Osnovni ugovor je jednoglasno usvojen na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine još u septembru 2015. godine te da je u oktobru te godine dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na dalju proceduru.

Postupak za zaključivanje ovog ugovora vođen je po istim procedurama i principima po kojima su vođeni i zaključeni ugovori između BiH sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

U izradi ovog ugovora su uz predstavnike Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH učestvovali i predstavnici državnih ministarstava civilnih poslova, pravde te finansija i trezora kao i predstavnici Islamske zajednice u BiH. Također, Islamska zajednica u BiH je informirala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da su pisanu podršku za zaključivanje Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajendice u BiH dali i nabiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Ministrica Borovac je naglasila kako nezaključivanjem Osnovnog ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH islamski vjernici, iako najbrojniji u Bosni i Hercegovini, ostaju i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na katolike i pravoslavce sa čijim crkvama BiH država ima zaključene ugovore. Takav odnos prema Islamskoj zajednici u BiH i njenim pripadnicima ne doprinosi međusobnom razumijevanju i poštovanju, navodi se u reakciji iz kebineta ministrice Borovac, prenosi Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.