25.4.2018. 11:32
0
Ljajić: Izvoz je ključna stvar za sve naše ekonomije
Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je na 9. Sarajevo Business Forumu da region mora u fokus staviti povećanje izvoza, s obzirom na to da smo male ekonomije i da jedino povećanjem izvoza građani mogu osjetiti povećanje životnog standarda.

Zemlje CEFTA-e jedne su drugima najveći vanjskotrgovinski partneri, naveo je Ljajić dodajući da Srbija više izvozi u BiH nego u SAD, kao i da više izvoze u Crnu Goru nego u Kinu.

- Ništa ne može da zamijeni tržište zemalja regije, a izvoz je ključna stvar za sve naše ekonomije - istakao je Ljajić. 

Naveo je da je udio izvoza u BDP-u regiona svega 29 posto.

- Za jednu zemlju koja želi da napreduje i raste udio izvoza u BDP-u mora biti 50 posto, stoga  moramo raditi na povećanju udjela izvoza  - kazao je Ljajić.

Također je, po njegovim riječima, osim izvoza, neophodno  raditi i na povećanju investicija, čije učešče u BDP-u regiona mora biti mnogo veće.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.