26.4.2018. 19:15
0
Tusk u Predsjedništvu BiH: Moram vam reći šta nas brine
Predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH kazao je da Evropska unija spremna da pomogne BiH, i da postoji dosta dobre volje - ali kazao je i ono što ih brine u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.

"Imamo obavezu da vam kažemo ono što nas brine, a to je vezano za izbornu reformu. EU želi da se zastoj riješi, da se riješi i na način koji će biti u interesu vaše zemlje".

Tusk je kazao da Evropska unija uči da etničke i vjerske tenzije donose samo probleme i ne doprinose dobru. 

"Istorija EU nas uči da pomirenje jeste moguće, čak i među zakletim neprijateljima. Rezultat pomirenja, saradnje je mir, prosperitet, bolji život za građane. Svi imamo različite identitete i oni moraju živjeti zajedno", poručio je Tusk. 

Govorio je Tusk o predstojećem Samitu u Sofiji za Zapadni Balkan, gdje će se, prema njegovom mišljenju potvrditi perspektiva za region. 

"EU je partner Zapadnom Balkanu, najveći investitor i donator", naveo je Tusk. 

"Želimo da povežemo Balkan i EU kroz konkretne projekte, evropski krediti se odnose na dvije dionice Koridora 5C, koji povezuje Zenicu i Mostar. Jednog dana će to biti dio transportne rute, koje povezuje Mediteran sa Evropom", naveo je Tusk. 

On je poručio da je potrebno bolje sarađivati kako bi se oduprijeli sigurnosnim izazovima, poput nelegalnih migracija i terorizma, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.