28.4.2018. 18:30
0
Hoće li Kosovo odustati od dodatnih carina za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH?
U četvrtak je u Podgorici održan sastanak predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova kako bi se pronašlo rješenje oko uvođenje dodatnih carina od 17% za mliječne proizvode iz BiH. Za agenciju Patria je potvrđeno da bi više informacija trebalo biti poznato u ponedjeljak.

Kosovo je takvu odluku donijelo 16. aprila s primjenom od 23. aprila, ali je 18. aprila tokom susreta premijera Kosova i BiH Ramuša Haradinaja i Denisa Zvizdića u Skoplju dogovoreno da se ova odluka prolongira do sastanka nadležnih predstavnika ministarstava do čega je i došlo 26. aprila.

Kosovo je htjelo uvesti zaštitnu mjeru od 17 % carine na mliječne proizvode iz BiH, a ona je do sada iznosila 8%. Također, Kosovo bi uvelo i limitiranje uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. 

Direktor mljekare Milkos Adin Fakić ranije je kazao za agenciju Patria da bi ukoliko dođe do povećanja carine, bh. proizvodi na Kosovu morali poskupjeti za tih 17 % što bi dovelo do znatno veće cijene i izgubili bi kupce. Zbog ovih mjera zabrinuti su i distrubuteri na Kosovu.

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na Kosovo iz Bosne i Hercegovine u 2017. godini bila je veća od 10 miliona KM. Kosovo je jedno od pet najvažnijih tržišta za BiH. 

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.