3.5.2018. 10:58
0
Potvrđena optužnica u predmetu Dalibor Maksimović
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 14. marta optužnicu koja optuženog Dalibora Maksimovića tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Optužnica tereti optuženog da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između vojnih i policijskih snaga Armije RBiH sa vojnim, paravojnim, policijskim i parapolicijskim snagama Srpske Republike BiH, kršeći pravila međunarodnog humantarnog prava za vrijeme oružanog sukoba, postupajući suprotno odredbi člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. 8. 1949. godine, kao pripadnik Vojne jedinice TO Milići V.P. 7296 Milići, 18. aprila 1992. godine u popodnevnim satima u objektu "Standard" u Karakaju, općina Zvornik, sada zgrada Tehnološkog fakulteta, a u kojem objektu je na spratu bila stacionirana Srpska SJB Zvornik pri MUP-u Srpske Republike BiH, a u prizemlju objekta stacionirani pripadnici vojnih formacija TO Zvornik, između ostalih i Vojna jedinica iz Milića, tzv. "Milićka četa", obučen u maskiranu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom u prisustvu i drugih pripadnika njegove jedinice izvršio ubistvo više civila bošnjačke nacionalnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.