8.5.2018. 17:25
0
Inzko u UN-u: Veliki broj građana je zbog zapaljive retorike političara napustio BiH
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavio je 53. redovni Izvještaj o stanju u BiH.

Imamo neke pozitivne korake lidera BiH u pravcu Euroatlanskih integracija. Ovo je važan period za BiH da postane država kandidat EU otkako je dostavljeno 20.000 odgovora na upitnik Evropske komisije. Usvojeno je nekoliko strategija i paketa, naročito za izgradnju puteva. Ovo ukazuje da kada politički lideri imaju zajednički cilj, mogu postići rješenje. Nažalost, bilo je samo nekoliko takvih ciljeva.

U isto vrijeme nadležni organi državnog nivoa uporno imaju problema sa logikom uključivanja u Evropske integracije. Koristila se zapaljiva retorika, već vidimo eskalaciju ovakvog govora. Izuzetno sam zabrinut zbog nedovoljne spremnosti određenih političara koji i dalje daju kontroverzne izjave posebno u vezi sa ponovnim naoružavanjem.

Govorim i u kontekstu kupovine oružja MUP-a RS. Postoji i generalni trend naoružavanja i to je razlog za zabrinutost i govoriću opet o ovom pitanju u novembru. Zapaljiva retorika se koristi u RS-u i oni i dalje negiraju državu BiH i zagovaraju secesiju. Podržavaju osuđene ratne zločince, Hrvati traže teritorijalnu reintegraciju i pozivaju na dezintegraciju države. BiH je suverena džava u kojoj narodi žive zajedno, a izabrani zvaničnici imaju odgovornost da doprinesu miru.

CIK je danas raspisao izbore za 2018. godinu. Prije šest mjeseci sam govorio o političkoj krizi uoči izbora ukoliko se ne uspostave promjene kod izbora delegata u Domu naroda FBiH, zato je trebalo doći do izmjena Izbornog zakona, jer inače nakon izbora može biti veoma teško formirati vlast, možda i nemoguće.

EU i SAD pokušavaju pomoći, ali konačna odgovornost je na političkim liderima. Moguća rješenja postoje i mogu dovesti do kompromisa ukoliko lideri odstupe od maksimalističkih zahtjeva.

Dame i gospodo, još jedna oblast za zabrinutost je pogoršana situacija u vladavini prava. I dalje se odbija primjena odluka sudova u BiH i sve ovo se nedavno pokazalo kada je Ustavni sud proglasio neustavnim određene odredbe ZKP BiH. Ako Sud ne dovede i ne donese novu odluku može doći do problema u krivičnom gonjenu korupcije. Strane koje se suprostavljaju su iste one koje osporavaju državnost BiH.

Građani Mostara i dalje ne mogu uživati u osnovnom pravu, a to je da biraju svoju vlast, jer se ne može provesti odluka Ustavnog suda o izborima. Nekoliko stranaka su započeli sa sastancima sami za sebe i pokreću inicijative, a sve se to čini kao ozbiljan pokušaj rješenja ovog problema. Pozivam sve strane da postignu kompromis.

Situacija u BiH treba stalnu pažnju. BiH je uradila jako puno u uspostavi sigurnosti, ali ovaj napredak se ne može uzeti zdravo za gotovo. Lideri BiH trebaju ostati predani EU integracijama. Određene političke figure koriste zapaljivu retoriku, a nesigurnost države prelazi u tkivo društva, a veliki broj građana je upravo zbog toga napustio državu. Želim da zamolim sve nas da budemo ujedinjeni u našem pristupu.

Vjerujem da svi želimo vidjeti BiH kao sjajan primjer tolerancije i pomirenja gdje sve kulture zajedno žive, a to je moguće – kazao je Inzko u svom Izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a.


(Patria/Admir Oručević)

InzkoUN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.