17.5.2018. 13:29
0
Odbijena hitnost: Izmjena Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji ide u skraćenu proceduru
U Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a na dnevnom redu je zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnoj proceduri razmatra izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Nakon rasprave koja je bila popilično žustra odbijena je hitna procedura, ali je izglasano da ovaj prijedlog ide u skraćenoj proceduri.

Borjana Krišto (HDZ BiH) istakla je da, uz uvažavanje da se ovo pitanje treba riješiti, hitna procedura nije opravdana.

- Iz ovog prijedloga koji je pred nama ne provodi se presuda Ustavnog suda. Nije dobro da ovaj Dom ne uvaži zakonodavno pravne sektore. Ako nam je stalo da donesemo ovakav jedan zakon, prema kojem bi svi trebali da se odnosimo na isti način, molim kolege da ne prihvate hitnu proceduru – kazala je Krišto.

Zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Mirsad Đonlagić (SBB) napomenuo je da se Komisije moraju prisiliti da rade svoj posao.

- Rad Parlamenta ogleda se i u radu komisija. O ovim stvarima koje su značajne za svakog pojedinca značajan, a civilni nadzor je najznačajniji u ovom segmentu. Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e mora dati stav o ovom pitanju, bez obzira što nema predsjednika imaju zamjenici. Ja u ime Kluba SBB-a predlažem da zakon ide u redovnu proceduru. A da se članovima striktno zatraži da održe sjednicu -  kazao je Đonlagić.

Milica Marković kazala je da ni Klub SNSD-a neće podržati hitnu proceduru. Nikola Špirić (SNSD) istakao je da mu je žao da ljudi prolaze golgote zbog zlouptreba. Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da je čudi da Špirić kao nekadašnji predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e govori ovako.

- Vi znate da OSA što prikupi nije dokaz – kazala je Pandurević.

Špirić je replicirao da to nije baš tako, te da nije dobro ovakve zakone usvajati na hitan način.

Damir Arnaut (SBB) govoreći da hitna procedura nije prihvatljiva kod ovog prijedloga, podsjetio je da je Ustavni sud pojedine odredbe proglasio neustavnim, pa da je sada nelogično da Ustavnopravna komisija ne da mišljenje da li su te odredbe ustavne. 

Šefik Džaferović (SDA) istakao je da su se stekli svi uslovi da se zakon razmatra po hitnoj proecudri.

- Ustavni sud je dao rok od šest mjeseci. Vrijeme je isteklo i mi sada očekujemo kakvu će odluku donijeti Ustavi sud. Iskustva nas uče da Ustavni sud BiH odredbe može staviti van snage sporne odredbe. Mi trebamo ovaj zakon donijeti prije naredne sjednice Ustavnog suda i izbjeći svaki problem. Bojim se da u BiH postoje oni koji ne žele da uopće budu izvršene izmjene. Predlažem da se usvoji hitna procedura i zakon – kazao je Džaferović.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.