23.5.2018. 19:16
1
Domaći proizvođači nezadovoljni: Natron Hayatu povlašten položaj u kupovini sirovine
Šume su najdragocjeniji prirodni resurs Bosne i Hercegovine, ali ukoliko se nastavi sa većom sječom nego što je prirast, za nekoliko godina zemlja će ostati bez ovog bogatstva, upozoravaju dobri poznavaoci prilika u ovoj oblasti.
Izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Natron Hayat nema dovoljno sirovine, a što je obećano prilikom privatizacije ove firme 2005. godine dodatno je uzburkala drvoprerađivački sektor u BiH. Malo je poznata činjenica da Natron Hayat ima povlaštenu cijenu celuloznog drveta u odnosu na domaće kompanije koje se bave proizvodnjom peleta. Prednost, tvrde domaći privrednici, imaju i u raspodjeli sirovine.

Tako je za Natron Hayat cijena sirovine niža za 10% u odnosu na bh. firme. Oni koji dobro poznaju situaciju navode da upravo zbog toga Natron Hayat ostvaruje ekstra profit, ali ga ne prikazuje.

- Oni čak ne proizvode gotov proizvod već celulozni papir koji opet izvoze iz BiH. U takvoj tržišnoj utakmici najviše gube domaći proizvođači, ali i sama država koja je to i omogućila – navode sagovornici Patrije.

Proizvođači peleta zabrinuti su zbog izjava turskog predsjednika, ali i obećanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će riješiti problem, jer, kako je rekao, „ako ičega imamo to su šume“.

- Kantoni imaju „etate“, odnosno propisane godišnje količine celuloznog drveta i preko toga se ne može ići. Tako je primjerice 2017. godine Tuzlanski kanton imao na raspolaganju 21.000 kubika šume, dok je u 2018. godini ta količina 7.000 kubika od čega je Natronu dato 1.000 kubika. ŠPD Zavidovići čak 80% sirovine daju kompaniji Natron Hayat, a slično je i u Srednjobosanskom kantonu – navodi sagovornik Patrije.

Ono što se posebno postavlja kao problem je nepostojanje Zakona o šumama FBiH čije donošenje već godinama je na čekanju. Upućeni tvrde da ovakvo stanje odgovara vladajućoj političkoj garnituri HDZ BiH i SDA, jer ovim najvažnijim resursom upravljaju šumsko-privredna društva i kantoni.

Proizvođači iz FBiH oštećeni su, tvrde upućeni, po dva osnova. Prvi je cijena sirovine, a drugi što ne mogu dobiti potrebne količine jer je neko dopustio da se jedna fabrika stavi u povlašteni položaj.

- Naše firme su plaćale avansno, dok je Natronu omogućeno odgođeno plaćanje. Poznato je da se na direktore šumarija vrši pritisak da im se obezbijedi drvo.  Mi samo tražimo ravnopravnost u raspodjeli sirovine jer upošljavamo stotine ljudi. Niko se ne treba preferirati.

Prema nezvaničnim informacijama, Natron Hayat nema dovoljno sirovine te se sve glasnije govori o prodaji ove kompanije.

Gledajući širi kontekst i Evropsku uniju, BiH bi trebala povećati proizvodnju peleta. EU do 2030. godine iz upotrebe će izbaciti plin i ugalj, a uvodi pelet i solarnu energiju.

Na probleme sa nabavkom sirovina upozoravaju već godinama i proizvođači namještaja koji plaćaju visoku cijenu ili su prinuđeni uvoziti sirovinu iz Slovenije ili Hrvatske.

Ponukani izjavama dvojice predsjednika reagirali su i iz Udruženja proizvođača namještaja te su pozvali Izetbegovića da svojim autoritetom utiče na Vladu FBiH da donošenjem zakona o šumama i odluku o raspodjeli trupaca, čime će se osigurati kvalitetnije gazdovanje šumama i omogućiti kontinuirano snabdijevanje sirovinom proizvođača koji rade i zapošljavaju u FBiH, bez obzira da li se radi o stranim investitorima ili domaćim proizvođačima.

(NAP/Alen Avdić)
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.