24.5.2018. 21:15
0
Alarmantno u Višegradu: Granični policajci danas uhvatili 80 migranata, mnogi pobjegli u šumu
Na graničnom pojasu kod Višegrada danas je vladala vanredna situacija kada je velika grupa migranata pokušala ući ilegalno u BiH. Pripadnici Granične policije BiH zajedno sa kolegama iz SIPA-e i DKPT-a uspjeli su uhvatiti 80 migranata, a jedna grupa uspjela je pobjeći, saznaje agencija Patria.

Ovo područje predstavlja žarište migracijskog pritiska od početka ove godine kada je aktivirana podruta iz Srbije. Najveći priliv je na područje Višegrada i Zvornika.

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, migranti se danima kriju po šumi i napuštenim objektima, a kada budu uhvaćeni ne žele otkriti kako su znali kuda trebaju ići. Sumnja se da je riječ o dobro osmišljenom scenariju te da postoji grupa koja migrante za novac usmjerava na ovaj dio granice, a zatim ih dalje prevozi prema glavnom gradu BiH.

Graničnoj policiji 18. maja su se pridružili i policijski službenici DKPT-a i SIPA-e te je pojačana kontrola već dala rezultate. No, sve veće grupe migranata koje se kreću zajedno teško je zaustaviti.

Graničnoj policiji nedostaje ljudstva, a vanredna situacija traje već šest mjeseci te su skoro iscrpljeni svi ljudski i materijalno-tehnički resursi  ove agencije.

Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici utvrdilo je zaključak da bude izvršena hitna prekomanda policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima u cilju sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju.

Ministarstvo sigurnosti  je zaduženo da redovno prati i izvještava Vijeće ministara BiH o aktuelnom  stanju u oblasti migracija u BiH. 

Od početka ove godine zabilježeno je više od 4.000 migranata, a očekuje se da bi ta brojka u ovoj godini mogla narasti i više od 30.000.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.