30.5.2018. 16:15
0
Brzinom puža ka EU: Zvizdić poslanicima poručio da Izvještaj o napretku ne govori samo o radu VM
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici razmatraju Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, a koji prethodno nije razmatrala nadležna komisija.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara obratio se zastupnicima prije same rasprave.

- Izvještaj je privremen i obuhvata izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast i isti ne predstavlja samo rad Vijeće ministara BiH. U Izvještaju je, pak, navedeno da je VM ostalo posvećeno integracijama EU. Prepoznat je naš napredak – kazao je Zvizdić.

On je napomenuo da BiH ima istu ocjenu u nekim oblastima kao Makedonija, Crna Gora i Srbija, a koje imaju status kandidata.

- Kad govorim o političkim kriterijima negativna stav vlada zbog nepromijenjenog izbornog zakonodavstva. U tom pogledu, svi politički lideri trebaju preuzeti odgovornost i pokazati spremnost na kompromis za rješavanje pitanja oko Doma naroda Federacije. Ustav Bosne i Hercegovine i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, u slučaju “Sejdić-Finci” i drugim povezanim slučajevima.

Pozitivan dio se odnosi na konkretan rad Vijeća ministara kao što u usvojene brojne strategije. Istovremeno se naglašava da je Mehanizam koordinacije iskorišten za dostavljanje odgovora na Upitnik – kazao je Zvizdić.
Premijer je poslanicima ukratko prezentirao Izvještaj, podcrtavši da se Izvještaj ne odnosi samo na rad Vijeća ministara, te da je ovaj izvještaj mnogo pozitivniji nego li je to bio ijedan prije od 2008. godine do 2015.

- Pozivam vas da se fokusiramo na ovo što piše u Izvještaju - kazao je Zvizdić podsjećajući šta je sve aktuelno VM uradilo, u odnosu na onaj sastav prije 2014.

Senad Šepić (NB) kazao je da Zvizdićevo poređenje ocjene u pravosuđu BiH i Srbije nisu primjerene.

- Nemojte da se zavaravamo. To je kao kada prvačić kaže da je dobio peticu i poredi se s učenikom iz prvog srednje. Ključni problem ovom VM je što ste pravili ružičastu sliku o beznačajnim stvarima. Važno je da vodimo kredibilne i poštene razgovore, ja sam spreman pomoći vam sve to što ste preuzeli da završite, ali vi govorite sve je super i da odlično radite – kazao je Šepić.

Jasmin Emrić (A-sda) kazao je da BiH brzinom puža ide ka EU, a da su kolege iz EU bile previše ljubazne da kažu da ništa ne rade. 

- U Izvještaju piše da je Bosna i Hercegovina u ranoj fazi reforme svoje javne uprave i tokom prošle godine nije postignut nijedan napredak. Strategija za cijelu zemlju za reformu javne uprave je u izradi i treba da se usvoji. Izvještaj je u nekim dijelovima identičan za 2016. I 2018., pa piše da u radu VSTV-a još ima nedostataka – kaže Emrić.

Nermina Kapetanović (SDA) istakla je da VSTV nije prstom pomakao.

- VSTV se ponaša kao apsolutni vladar pravosuđa i oglušava se čak na preporuke Venecijankse komisije. U izvještaju iz 2016. stoji jednako kao i u novom Izvještaju za 2018. godinu - kazala je Kapetanović.

Inače, u Izvještaju stoji da je Vijeće ministara usvojilo još strategija za cijelu zemlju u oblastima kao što su okoliš i ruralni razvoj. Međutim, s iznimkom nekoliko reformi i posebno usvajanja zakona o akcizama, provedba brojnih reformi je kasnila zbog nedostatka dogovora između članova vladajuće koalicije. Strategije za cijelu zemlju u oblastima kao što su energija, zapošljavanje ili upravljanje javnim finansijama tek trebaju da se usvoje. Mehanizam koordinacije po pitanjima vezanim za EU počeo je funkcionisati u junu 2017. godine sa pripremanjem odgovora zemlje na Upitnik Evropske komisije.

Nacionalni program za približavanje zakonodavstva zemlje pravnoj stečevini EU tek treba da se usvoji – stoji u Izvještaju, u kojem se, između ostalog još navodi:

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi reforme svoje javne uprave i tokom prošle godine nije postignut nijedan napredak.
Strategija za cijelu zemlju za reformu javne uprave je u izradi i treba da se usvoji.

Daljnja fragmentacija državne službe u entitetu Federacija te na kantonalnom nivou povećala je rizik od politizacije.

Bosna i Hercegovina ima određeni nivo spremnosti u pogledu svog pravosudnog sistema. Postignut je određeni napredak u pravosuđu, ali sveukupno posmatrano, reforme napreduju sporim tempom. Bilo koja izmjena zakona o krivičnom postupku treba biti u skladu s međunarodnim standardima i ne bi trebala ugroziti sposobnost institucija da rješavaju slučajeve teškog organiziranog kriminala, korupcije i drugih izazove za vladavinu prava.

Također postoji određeni nivo spremnosti u pogledu borbe protiv korupcije. Međutim, korupcija je široko rasprostranjena te je i dalje pitanje koje izaziva zabrinutost.


(Patria/Admir Oručević)

EUZvizdic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.