31.5.2018. 14:40
0
U Vogošći obilježen Dan bijelih traka
Vogošćansko Udruženje porodica nestalih obilježavanjem Dana bijelih traka nastavilo je borbu za očuvanje sjećanja na sve zločine koji su se tokom agresije na BiH dešavali nad nesrpskim stanovništvom.

Podsjetili su da su 31. maja 1992. srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da ako napuštaju svoje domove, stave bijele trake oko rukava - da bi ih obilježili i na taj način imali kontrolu nad njima, te na kraju izvršili najbrutalniju kampanju istrebljenja Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.  

Predsjednica Udruženja Ema Čekić objasnila je učenicima OŠ "Mirsad Prnjavorac" šta se u Prijedoru događalo krajem maja 1992., a obilježavanje Dana bijelih traka podržala je i Koordinacija boračkih udruženja Vogošće.

Također, danas su i prisutni na redovnoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježili Dan bijelih traka.

Tokom agresije na BiH, u Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatvoreno u logorima u okolini Prijedora. Od kraja maja do kraja avgusta 1992. u Prijedoru su ubijena 102 djeteta, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Vogošća.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.