7.6.2018. 16:08
0
Rajaković razgovarala s predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Izraelu Jelena Rajaković sastala se danas u Tel Avivu s predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa (SJK) Lorensom Vajnbaumom, izvršnim direktorom Kongresa Gilom Segalom i članom distributivnog komiteta Kongresa Ejalom Ravivom. Sastanku je prisustvovao i počasni konzul BiH u Izraelu Aleksandar Nikolić.
Razgovarano je o mogućnostima institucionalne saradnje između BiH i Izraela u različitim oblastima, a predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa je iskazao spremnost da SJK pomogne privrednim subjektima iz BiH da ostvare saradnju unutar međunarodnih privrednih asocijacija Izraela, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako je Vajnbaum istaknuo, konkretna pomoć prema prioritetima Bosne i Hercegovine znači i pomoć jevrejskoj zajednici u njoj.

Ambasadorica Rajaković je kazala da dobri odnosi Izraela i BiH opravdano zahtijevaju angažovanje izraelskih ustanova koje se bave međunarodnom saradnjom pri uključivanju BiH u privredne projekte koje Izrael već ima sa drugim zemljama zapadnog Balkana.

Ona je istaknula i ravnopravan položaj jevrejske zajednice BiH, kao i značaj kulturnog naslijeđa Jevreja BiH u društvenom i ekonomskom životu zemlje.

Imajući u vidu zastupljenost poslaničkih klubova Kneseta u Izvršnom odboru Svjetskog jevrejskog kongresa, počasni konzul Nikolić istakao je potrebu formiranja parlamentarne grupe prijateljstva izraelskog Kneseta za saradnju sa BiH.  

Predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa, zaključili su da su BiH i Izrael intenzivirali i unaprijedili saradnju u zadnje vrijeme, naglasili da Kongres ima snažne veze sa Jevrejskom zajednicom BiH i dobre odnose sa predsjednikom zajednice Jakovom Fincijem i  potpredsjednikom Jevrejske opštine Doboj Dariom Atijasom saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.