7.6.2018. 18:01
0
HDZ dostavio svoje rješenje za Mostar, Salem Marić poručio kako su pregovori bili uspješni
Nakon skoro mjesec dana stanke u Mostaru su nastavljeni pregovori parlamentarnih stranaka o pronalaženju rješenja za provođenje lokalnih izbora u tom gradu.

U izjavi za medije Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, domaćin sastanka, kazao je kako današnje pregovore može ocijeniti uspješnim, dodavši kako se razgovaralo o usuglašavanju stavova o prijedlogu izmjena Statuta Grada Mostara, kao i o političkom sporazumu gradskih odbora političkih stranaka.

Marić je naglasio kako se danas prvi put ušlo u razgovore o političkom sporazumu devet političkih stranaka, a novina je da je HDZ BiH u pismenoj formi dostavio svoj prijedlog političkog sporazuma.

Raniju su svoje prijedloge tog sporazuma dostavile SDA i druge stranke.

Kada je riječ o izmjenama gradskog statuta, Marić je kazao kako će se razgovori nastaviti, a kada je riječ o političkom sporazumu, postignut je dogovor da se "u paketu" nađu i pitanje izmjena Izbornog zakona i pitanje Statuta Grada Mostara.

Po njegovim riječima, SDA se zalagala da se u te pregovore uključe i predstavnici OHR-a, međutim većina predstavnika ostalih političkih stranaka bila je protiv toga.

Današnjem sastanku nazočili su predstavnici sedam političkih stranka. Izostali su predstavnici SDS-a, dok su iz HDZ-a 1990 najavili kako će kasniti, međutim, na sastanak nisu došli.

Marić je dodao kako termin održavanja sljedećeg sastanka nije određen, a domaćin tog sastanka trebao bi biti HDZ BiH.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća.

Posljednji saziv Gradskog vijeća Mostara raspušten je 2012. godine, a u međuvremenu nije postignut stranački dogovor o ovom pitanju.

Aktualni pregovori o izmjenama Statuta Grada Mostara počeli su u veljači 2018. godine. Na dosadašnjim sastancima došlo se do načelnog dogovora o dva prihvatljiva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće kroz šest izbornih jedinica, kao i pitanja birača iz Centralne zone.

Problem je nastao kad su na dnevni red došle izmjene Statuta Grada Mostara.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.