9.6.2018. 13:28
1
MUPRS-a izvršio 472 provjere osoba i vozila zbog sumnje na terorizam
Ministarstvo unutrašnjih psolova Republike Srpske (MUPRS) je, nakon praćenja bezbjednosno interesantnih pojava i događaja i prikupljana operativnih saznanja u vezi sa osobama, grupama i organizacijama, čije je djelovanje povezano ili se može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom, sačinio 34 operativno–kriminalističke analize, a izvršene su 472 operativne provjere za osobe i vozila.

-Kontinuirano su praćene bezbjednosno interesantne pojave i događaji na teritoriji RS-a i prikupljana su operativna saznanja o osobama i događajima koji se mogu dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom, kako bi se spriječilo izvođenje terorističkih akcija u RS ili korišćenja teritorije tog bh.entiteta za pripremu ili izvođenje akcija u Federaciji BiH i drugim državama – navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u prošloj godini.

Naglašavaju da je intenzivirana saradnja sa policijskim strukturama na nivou BiH, iz okruženja i šire po pitanju suprotstavljanja u borbi protiv terorizma i ekstremizma i njegovim pojavnim oblicima.

-Saradnja se ogleda u stalnoj razmjeni informacija, stvaranju kontakt tačaka i razmjeni iskustava u prevenciji i borbi protiv terorizma. U skladu sa potrebama, pojačan je operativni rad na terenu svih policijskih službenika u cilju prikupljanja i obrade informacija, intenziviran je rad i pojačano je praćenje rada svih organizacionih jedinica Ministarstva koje se bave ovom problematikom – dodaje se u izvještaju.

Trenutna bezbjednosna situacija sa aspekta prijetnji izvođenja terorističkih napada na području RS-a, kako se tvrdi, može se ocijeniti kao relativno povoljna, odnosno, ne postoje pouzdane i provjerene informacije koje ukazuju na moguće ugrožavanje bezbjednosti izvođenjem terorističkih akata.

Iz MUPRS-a su u izvještaju, koji će biti predmet rasprave na narednoj sjednici entitetskog parlamenta, naveli i neke od provedenih preventivnih aktivnosti po pitanju borbe protiv terorizma. 
 

(FENA / Lejla Trle)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.