18.6.2018. 11:18
2
Pao dogovor između SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke: Tako imamo uporište u Ustavu FBiH
Do sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi pismeno ozvaničiti da su za donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

To je odlučeno nakon sastanaka koji su vođeni proteklih dana u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, te kako je potvrdio Feni šef Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić, dogovoren je zajednički Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

- To znači da imamo tekst s kojim možemo riješiti pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciiji Bože Ljubića i imamo formalno-pravnu podlogu, ukoliko se usvoji navedeni zakon, da Centralna izborna komisija BiH, može nakon oktobarskih izbora donijeti odluku o rasporedu broja mandata i delegata za Parlament Federacije BiH – rekao je Đonlagić.

Kaže da pravna logika nalaže da se sva pitanja u vezi sa entitetskog nivoa vlasti rješavaju zakonima koji će donijeti Federalni parlament.

- Tako imamo uporište u Ustavu FBiH da se ovo pitanje broja i strukture delegata u Domu naroda može utvrditi zakonom, koji može donijeti Parlament Federacije  BiH – poručio je u današnjoj izjavi za Fenu šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić.   

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.