19.6.2018. 9:20
0
Uprkos protivljenju intelektualaca Čoviću danas u Zagrebu uručuju počasni doktorat
Univerzitet u Zagrebu dodijelit će počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u auli Univerziteta u Zagrebu, saopćeno je jutros iz Predsjedništva BiH.

Velika prašina se podigla u vezi s dodjelom doktorata Čoviću, a neki su uvrijeđeni zbog ovog čina, te su vratili svoje dotkorate.

Ugledni hrvatski pisac, novinar, kolumnista, filmski kritičar, Jurica Pavičić, koji je višestruko nagrađivan za svoj rad javno je vratio svoj doktorata nakon što je počasni na Univerzitetu Zagreb dobio član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On za otvoreno kritizira pojave u hrvatskim društvu, ukazuje na "nacionalističko bjesnilo", osvrće na hrvatsku politiku u BiH danas, ali i analizira pojave, kako kaže, bošnjačkog nacionalizama koji, kao i svaku drugi, može imati pogubne posljedice za ovu zemlju i same Bošnjake.

Profesorica s Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić prva se usprotivila da Čović dobije počasni doktorat. 

„Tamo gdje je Čović bog, ja želim biti ništa“, kazala je profesorica Čilić u intervjuu za „Novosti“.

Profesorica, koja predaje na Odsjeku za zapadno-slavenske jezike i književnost, objašnjava zbog čega se usprotivila da predsjednik HDZ-a BiH dobije počasni doktorat najvećeg hrvatskog sveučilišta, govori o reakcijama koje su uslijedile nakon njenog istupa, kao i o tome šta ne valja sa Draganom Čovićem.

„Ni brojne kaznene prijave, ni robovlasnički tretman bošnjačkih zarobljenika u hrvatsko-bošnjačkom sukobu, dugogodišnji tužni egzodus srednjobosanskih Hrvata, ni strahovlada koju provodi u vlastitoj stranci, ni tretman hrvatskog naroda i trećeg entiteta kao žetona u političkim trgovinama, ni dugogodišnja bliska saradnja sa Miloradom Dodikom..., ni tajnovite okolnosti bogaćenja njegove obitelji... ne samo da nisu naškodile Čoviću, nego je još dobio i priznanje najvećeg hrvatskog sveučilišta“, kaže Čilić, prenosi agencija Patria.

Iz Predsjedništva BiH je najavljeno da će se Čović danas sastati s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.