19.6.2018. 14:12
0
"Samo iz BiH godišnje se iseljava oko 20.000 mladih ljudi"
Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u svom govoru u okviru "Europskog foruma" održanog u Wachau u osnovnim crtama skicirao neka od težišta austrijskog šestomjesečnog predsjedavanja Europskom unijom – Beč će na čelu EU biti od 1. srpnja.
Svoje izlaganje Kurz je posvetio glavnoj temi Foruma, "Europa koja štiti", posebno naglasivši pritom pitanje stabilnosti i europske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, te potrebu odlučnijeg angažmana za sigurnost u borbi protiv ilegalne migracije, piše Deutsche Welle.

"Odluka o Brexitu i izbjeglička kriza nesumnjivo su Europsku uniju učinile nestabilnijom", piše u svom osvrtu na konferenciju u Wachau list "Neue Zürcher Zeitung".

"Rani stadij zbunjenosti građana pokazao se već i u neuspjehu referenduma o zajedničkom europskom ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj, a naravno prije svega tokom euro-krize posljednjih godina. U zemljama Zapadnog Balkana je ranija sklonost europskim integracijama oslabljena brojnim internim sukobima, ali i općenito dugim čekanjem na nove inicijative iz Bruxellesa. Povijesne snage na Balkanu, poput Rusije i Turske, koriste današnju situaciju kako bi povećale svoj utjecaj. A čak i Iran pokušava politikom lakšeg davanja viza stvoriti neke prednosti za sebe na Balkanu."

"Povjerenje u to da im budućnost donosi bolje mogućnosti razvoja ljudi na Balkanu će moći razviti samo ako zemlje Zapadnog Balkana dobiju realne izglede za integraciju u Europsku uniju. Inače se braindrain, dakle iseljavanje najobrazovanijih ljudi, recimo iz Bosne i Hercegovine, neće moći zaustaviti. Samo iz te zemlje godišnje se iseljava oko 20.000 talentiranih mladih ljudi", rekao je na Forumu visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu, Valentin Inzko."

S njim se, piše "Neue Zürcher Zeitung", složio i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn. "EU bi morala, i uz pomoć novca namijenjenog za krizna područja, izvoziti stabilnost, umjesto da pasivno uvozi nestabilnost." A Liljana Pavlova, bugarska ministrica za predsjedavanje Europskom unijom, koje za Bugarsku ističe krajem mjeseca, još je jednom naglasila potrebu razvijanja zajedničke snage većom suradnjom, koja uključuje i zemlje Zapadnog Balkana, piše Deutsche Welle.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.