5.7.2018. 15:00
0
Merkel razgovara o migrantskom sporazumu sa stranačkim čelnicima i Orbanom
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastaje s čelnicima tri stranke koje čine njenu koaliciju radi razgovora o nacrtu sporazuma o migraciji postignutog u ovoj sedmici s njenim odmetnutim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Seehoferom.

Sporazum poziva na stvaranje takozvanih tranzitnih centara u blizini njemačke južne granice u kojima bi se držale neke grupe tražilaca azila pod policijskim nadzorom dok se njihov status razmatra.

Socijaldemokrati (SPD), manji partner u koaliciji, skupa s konzervativnim blokom  CDU/CSU, tek trebaju dati pristanak na tranzitne centre i saopćili su da neće tolerisati "zatvorene centre".

Izvori iz vlade očekuju, ipak, da stranački čelnici postignu kompromis.

Pored prepreka na unutrašnjem planu, Merkel također treba dogovarati sporazume sa zemljama EU kojih se tiče nova politika.

Mađarski premijer Viktor Orban, jedan od najžešćih kritičara odluke Merkel da drži njemačke granice otvorenim, doputovao je danas u Berlin radi razgovora s kancelarkom.

Ministar unutrašnjih poslova i čelnik CDU Horst Seehofer, u međuvremenu se sastaje s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom kako bi pregovarali o sporazumu na osnovu koga bi Austrija prihvatila migrante koji ne mogu ući u Njemačku, prenosi dpa.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.