10.7.2018. 9:01
0
Treća etapa Marša mira, zbog loših uslova odustalo se od prelaska preko Bukve
Učesnici Marša mira su iz sela Mravinjci započeli jutros treću etapu pješačenja koja bi se danas trebala završiti u Memorijalnom centru Potočari u popodnevnim satima. U Maršu mira učestvuje više od 6.000 ljudi, djece i starijih osoba koji su na ovaj način htjeli odati počast žrtvama.
Završna dionica marša započela je sat ranije, i zbog objektivno loših vremenskih uslova, organizatori su odustali od izlaska na zloglasnu Bukvu, odnosno originalne trase kojom su 95' Srebreničani tražili put spasa od sprskog agresora.

Na tom mjestu je hiljade Bošnjaka upalo u zasjedu srpskih snaga, a osim granata i metaka, po preplašenim stanovnicima Srebrenice i okoline su počela padati velika stabla. U jednom danu je samo na tom mjestu ubijeno više od 1.000 Bošnjaka, a hiljade ljudi je ranjeno.

Ove godine Marš otežava kiša, blatnjav i neprohodan teren, a nekoliko puta morali su intervenisati Civilna zaštita i ekipe hitne medicinske pomoći. Oni koji godinama učestvuju u Maršu mira navode da nikada nije bilo teže.

U ponedjeljak je u Memorijalni centar Potočari stigao kamion sa 35 tabuta srebreničkih žrtava koje će 11. jula biti ukopane na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici. 

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.