19.7.2018. 20:30
0
Tufekčić: Zakon o izbornim jedinicama vraćamo na Dom naroda
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić rekao je da će se na sjednici tog doma zakazana za 26. juli razmatrati smjena dopredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće, nakon čega će Zakon o izbornim jedinicama biti vraćen na sjednicu Doma koja će uslijediti nakon toga.

Klub Srba pokrenuo je danas zahtjev za smjenu Puzigaće, nakon što je podržao zahtjev predsjedavajuće tog doma Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

Zahtjev za smjenu su potpisali delegati Kluba Srba Slaviša Sućur, Predrag Kojović, Vesna Saradžić i Draženka Subašić.

Ustavni sud BiH naložio je izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnosi na popunu delegata u Domu naroda u FBiH. Političke partije SDP, DF, SBB, SDA i NS traže da iz svakog kantona u Domu naroda FBiH bude najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda u BiH, kako bi u Domu bili zastupljeni svi narodi iz svih kantona. HDZ, pak, traži da se predstavnici naroda u Dom naroda FBiH biraju isključivo iz onih sredina u kojima su većina. Takav prijedlog HDZ-a iz opozicije ocjenjuju kao antieuropski, te da potiče nove etničke podjele u zemlji. 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH ranije je usvojio Zakon o izbornim jedinicama kojeg su predložili iz SDP-a, DF-a, SBB-a, SDA i NS, a danas je o tom zakonu odlučivao i Dom naroda Parlamenta FBiH, nakon čega je odlukom Puzigaće i Bradare zakon za sada zaustavljen.

Tufekčić je u komentaru za agenciju Patria rekao da se može zaključiti kako današnja sjednica Doma naroda nije ni održana, jer, istakao je "nije bilo kvoruma." Rekao je da će se na sjednici Doma naroda 26. jula razmatrati smjena dopredsjedavajućeg Puzigaće, imenovanje novog dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda Srba, nakon čega će se Zakon o izbornim jedinicama u FBiH ponovo vratiti u raspravu na Dom naroda.


(NAP/Amila Alijagić)

Dom naroda
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.