20.7.2018. 20:30
0
OHR o blokadi Zakona o izbornim jedinicama: PIC je jasan, moraju se implementirati rezultati izbora
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koja se trebala održati jučer otkazana je, jer se prema nezvaničnim informacijama saznalo za mogućnost blokade usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata.

Nakon što se saznalo da će dopredsjedavajući Lidije Bradare (HDZ BiH), Drago Puzigaća (SNSD), podržati zahtjev Kluba Hrvata da ovaj zakon ugrožava vitalni nacionalni interes Klub Bošnjaka razmatra i smjenu Drage Puzigaće, dopredsjedavajućeg ovog Doma, zbog toga što je navodno potpisao zahtjev predsjedavajuće Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes. 

Politički analitičar Slaven Kovačević kazao je da se usvajanje zakona ne može blokirati, već samo odgoditi. Tako je i bilo.

U ocjeni ovakvog stanja iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za Patriju kažu da “Ured visokog predstavnika i dalje poziva bh. političke stranke da nastave razgovore kako bi došli do rješenja za izbornu reformu koja će omogućiti brzu provedbu rezultata oktobarskih izbora“.

- Kako je Vijeće za provedbu mira (PIC) jasno stavilo do znanja, od suštinskog je značaja da nadležne vlasti u BiH poduzmu neophodne korake kako bi omogućile neometanu provedbu općih izbora 2018. i implementaciju izbornih rezultata, te da iskoriste vrijeme do izbora da se ponovo okrenu postizanju rješenja za pitanja koja su bitna bh. građanima i suzdrže se od jednostranih poteza koji bi ugrozili političku stabilnost zemlje – kažu iz OHR-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.