27.7.2018. 14:33
0
Završena sjednica Doma naroda: Zakon o krivičnom postupku ipak u skraćenoj proceduri
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku. Odlukom Doma naroda, ovaj zakonski prijedlog biće razmatran po skraćenom postupku.

Za izmjene Zakona o krivičnom postupku po hitnoj proceduri su glasali svi delegati u Klubu Bošnjaka te Nebojša Radmanović iz Kluba Srba (SNSD) i Martin Raguž iz Kluba Hrvata (HDZ 1990).

Protiv su bili delegati Kluba Hrvata Ljilja Zovko, Bariša Čolak i Zdenka Džambas, svi iz HDZ-a BiH, kao i Mario Karamtić (HSS) te delegati iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD), Dragutin Rodić (DNS) i Ognjen Tadić (DNS). Suzdržan je bio Darko Babalj (SDS). 

Za narednu sjednicu Doma, radi odsustva predlagača, odložena je rasprava o Prijedlogu zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u prvom čitanju.

Za naredno zasjedanje odgođena je i rasprava o Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1. januar – 31. decembar 2017. godine.

Usvojen je i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2017. godini, zajedno sa preporukama sadržanim u Izvještaju.

Dom je usvojio i Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu, s predloženim zaključkom u Izvještaju.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je Drugi izvještaj monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015. _ 2019. godine.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je i Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju porbe protiv korupcije za period 1. januar – 31. decembar 2017. godine.

Primljena je k znanju Informacija o projektu „PRO – budućnost“ i usvojena je „Platforma za mir“, kao rezultat tog projekta.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.