1.8.2018. 16:40
0
Raskol u Predsjedništvu BiH oko Pelješkog mosta: Ivanić poručio da je neutralan, Izetbegović poručio da Čović "igra" na strani Hrvatske
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da neće doći do tužbe protiv Hrvatske zbog početka izgradnje Pelješkog mosta, te poručio da se neće ići na preglasavanje i da će se on držati principa.

"Ona se ne može desiti, ja nisam čovjek koji će ići na preglasavanje, držim se principa i mislim da se na principima može djelovati. Ako bi bilo saglasnosti između njih dvojice, onda da, ali da ja budem taj koji opredjeljuje, zaista ne. To sam od kolega očekivao kad je bio pokušaj revizije. Sa Hrvatskom ima puno tema o kojima se može razgovarati", izjavio je Ivanić. 

Kada je riječ o početku gradnje Pelješkog mosta, Ivanić je naveo da se tu mnogo stvari miješa, te istakao da smatra da se i sada treba razgovarati. 

"Nijednom nismo imali nijednu ozbiljnu informaciju o tome šta se tu dešava, nikad nisam dobio nijedan dokument u Predsjedništvu", izjavio je Ivanić za televiziju N1. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je hrvatskom članu Predsjedništva Draganu Čoviću ponuđeno da ponudi promjenu stava ove institucije u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, ali je to odbio i čime se "direktno stavio na stranu Hrvatske". 

"Imamo opstrukciju, imamo igrače unutar sistema u BiH koji blokiraju te naše pokušaje. Na svako pismo oni odgovore drugim, na svaki naš pokušaj, imate uvijek one koji će pokušati da blokiraju. Čović je bio ponuđen da ponudi promjenu stava Predsjedništva, pa da vidimo ima li te promjene, nije pristao na to. Ivanić je rekao da bi trebali biti upoznati šta konkretno Konvencija UN o pravu mora garantuje BiH i da imamo tu tačku dnevnog reda, a Čović je i to odbio. Dakle, stavlja se na stranu Hrvatske direktno", ocijenio je Izetbegović za N1. 

On kaže da će ovo pitanje biti "na vrućem režimu" u narednim mjesecima, izrazivši nadu da će se odnos prema BiH promijeniti nakon oktobarskih izbora.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.