3.8.2018. 11:00
0
Rošić sa načelnicima i gradonačelnicima o rješenjima migrantske krize
Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održat će danas radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja tog kantona o rješavanju problema migrantske krize.

Još uvijek nije pronađeno rješenje za smještaj migranata na području USK. Mjesecima već borave u zgradi Đačkog doma gdje ih je više od 1.000. Obroke im svakodnevno spremaju volonteri Crvenog krsta, ali drugih neophodnih uslova još uvijek nemaju.

Iako je razmatrana lokacija Medeno polje gdje bi trebalo napraviti smještaj za migrante, još uvijek nema zvanične odluke niti sredstava za tu namjenu. 

Krajem jula vijećnici i većina načelnika i gradonačelnika iz Krajine održali su mirne proteste pred zgradom Državnog parlamenta navodeći da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije adekvatno pristupio rješavanju problema s migrantima. 

Na području Krajine procjenuje se da je oko 3.000 migranata. Također, lokalne vlasti upozoravaju da ukoliko se do zime ne riješi pitanje smještaja, dodatno će se zakomplicirati migrantska kriza u BiH. Nekolicina migranata koja je bila problematična prebačena je u Azilantski centar u Delijaše, ali lokalne vlasti smatraju da je problem mnogo dublji. 


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.