4.8.2018. 17:21
0
Hoće li ponovo sve biti ignorisano: Tužilaštvo TK sprovodi istragu zbog novog zagađenja Spreče u Lukavcu
Kantonalno tužilaštvo Tuzla saopštilo je da se sprovode istražne radnje u vezi sa isticanjem amonijačne vode iz koksare u Lukavcu u rijeku Spreču.

"Provode se istražne radnje pod nadzorom dva kantonalna tužioca, tako da je Tužilaštvo uključeno u prikupljanje svih relevantnih informacija o događaju", naveli su za N1 iz Tužilaštva. 

Na terenu su stručne službe - federalni vodni i ekološki inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, kao i vještak hemijske struke koji po nalogu tužioca utvrđuje sastav zagađene vode. 

Iz ove pravosudne institucije ističu da Tužilaštvo ima u radu veće predmete koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači na području Tuzlanskog kantona. 

"Riječ je o obimnim i kompleksnim istražnim radnjama i stručnim analizama u koje su uključeni timovi ljudi, a detaljne informacije biće blagovremeno saopštene javnosti", navode iz Tužilaštva. 

Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke, te pozvao građane da ne koriste vodu iz Spreče. 

U koksari u Lukavcu juče je došlo do eksplozije rezervoara i tom prilikom je isteklo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana. Pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.