13.8.2018. 14:39
0
Merkel: Na Balkanu neće biti promjene granica
Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da na Balkanu nema promjene granica, da evropska perspektiva BiH postoji, te da se nada da će BiH dobiti status članstva u NATO-u do kraja godine, nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu, javlja BHRT.

Dodala je da evropska perspektiva za sve države zapadnog Balkana postoji ,a BiH teži za statusom kandidata EU.

- Zato će se morati dati odgovori na stotine pitanja. Mi smo vladu ohrabrili da ta pitanja dostave. Treća važna tačka je da se dobije status članstva u NATO-paktu, i da se to okonča uspješno ove godine - rekla je Angela Merkel, na pres konferenciji nakon susreta sa predsjedavaćim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

Merkel je rekla kako reforma izbornog zakonodavstva u BiH nije završena, te izrazila nadanje da će se to riješiti putem Venecijanske komisije. Njemačka kancelarka je u kontekstu reforme krivičnog prava rekla kako postoji praznina,ali i da će Njemačka raditi na tome da se korupcija, organizirani kriminal i terorizam procesuiraju.

- Pravne praznine su neprihvatljive - poručila je Merkel.

Govoreći o ilegalnim mogracijama, te da je BiH prijavila veći boravak mogranata, Merkel je rekla kako se to pitanje može riješiti samo u saradnji s Hrvatskopm i Srbijom, te se zahvalila na humanom tretmanu migranata  u BiH.

Dodala je kako joj je Zvizdić rekao da BiH razumije probleme migranata, jer su njeni građani i sami okom rata bili u sličnoj situaciji.

- Njemačka stoji uz vas i želimo vam veliki uspjeh - rekla je Merkel.

Denis Zvizdić je rekao kako je BiH odlučna da ostane na evropskom putu, te da smo sve obaveze u vezi s evropskom i agendom okončali.

- Odgovorili smo na više od 20. 000 pitanja i brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja. Vidimo to  kao jednu od najvažnijih poruka iz BiH. Drugi prioritet BiH je aktiviranje MAP-a za važno članstvo u NATO savezu, čime se jača mir i sigurnost u BiH,ali i na  cjelokupnom teritoriju zapadnog Balkana - rekao je Zvizdić.

Predsjedavajućeg  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića ranije danas dočekala je njemačka kancelarka Angela Merkel ispred Ureda Savezne Vlade u Berlinu, uz najviše državne i vojne počasti, čime je počela zvanična posjeta  Saveznoj Republici Njemačkoj.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.