14.8.2018. 12:42
0
PDP upozorava da je u RS-u broj umrlih daleko veći od broja rođenih
Savjet za demografsku politiku Partije demokratskog progresa izražava zabrinutost najnovijim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske koji pokazuju da je nastavljen trend smanjenja broja stanovnika, što zbog iseljavanja što zbog nedovoljnog rađanja.

Samo u drugom tromjesečju 2018. godine, navode iz te stranke, je registrovano 3522 umrlih dok je u istom periodu rođeno 2087 osoba.

„Lošu demografsku sliku upotpunjuje pokazatelj da je je ove godine broj rođenih manji, a broj umrlih veći nego u istom periodu prošle godine. Sveukupno je u 2017. rođeno 9339 djece dok su 14663 osobe umrle i ti podaci su zapanjujući i zastrašujući te nas pozivaju na buđenje“, navode iz PDP-a.

„Vrijeme čekanja smo potrošili, došlo je vrijeme djelovanja. PDP planira da od oktobra ove godine počne sa primjenom svog Programa obnove Republike Srpske, naročito dijela koji se bavi demografskom obnovom, kako bismo sačuvali život. Sa tim ciljem ćemo insistirati na novim mjerama kao što su: pružanje konkretne podrške svim roditeljima kroz jednokratnu pomoć od 2.000 KM za svako rođeno dijete i dohodak u vrijednosti pola odnosno čitave prosječne plate svima koji se odluče na treće ili četvrto dijete, koji će primati sve do punoljetstva djeteta“.

Iz PDP-a smatramo da su ove mjere neophodne i nužne kako bi se broj stanovnika u tom bh. entitetu povećao, prenosi NAP. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.