17.8.2018. 15:30
0
U KCUS-u se uvodi IMRT tehnika u liječenju onkoloških pacijenata
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u toku je procedura uvođenja IMRT tehnike (Intensity Modulated Radiation Therapy), koja se koristi u radijacijskom zračenju najtežih onkoloških bolesnika.

IMRT tehnika omogućava povećanje doze zračenja u tumorsko tkivo, uz minimalno zračenje okolnog zdravog tkiva.

Šef Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku doc.dr. Adnan Beganović naglašava da će uvođenje IMRT tehnike biti kruna dosadašnjeg rada, što pored velikih benefita za pacijente predstavlja i satisfakciju svih uposlenih u ovoj službi. 

- U liječenju onkoloških pacijenata onkolog i fizičar određuju cilj zračenja, okolne strukture koje moraju biti pošteđene, dozu zračenja na tumor, kao i tolerisanu dozu na okolno tkivo, te se kompjuterski određuje profil snopa zračenja. Ova tehnika je posebno značajna u liječenju tumora glave i vrata, jer omogućava tretiranje tumorskih područja  različitim dozama zračenja, dok istovremeno smanjuje na minimum zračenje okolnih kritičnih struktura kao što su paratireoidne žlijezde, optička hijazma i mandibule - pojašnjava doc. dr. Beganović.

Mr.sci. Senada Halilović - Atić ističe da Služba za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku KCUS-a jedina u Bosni i Hercegovini posjeduje licencu državne Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, za edukaciju iz oblasti zaštite od jonizirajućih zračenja i radijacijsku sigurnost.

- Vodeći smo u ovoj oblasti. U KCUS-u smo servis svim klinikama u kojima se koriste izvori jonizirajućeg zračenja. Naši eksperti su sastavni dio timova koji učestvuju u planiranju terapije na Klinici za nuklearnu medicinu i Radiološkoj klinici KCUS-a. Direktno smo uključeni i u terapijski proces liječenja pacijenata na Onkološkoj klinici. Uvođenjem nove tehnike pacijenti će imati višestruku korist. Sačuvaćemo zdravo okolno tkivo, a sama tehnika omogućava i lakše podnošenje dalje terapije, nakon završetka zračenja - kazala je  mr.sci. Halilović - Atić.

Uposlenici Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku učestvuju u projekatima tehničke saradnje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), sa kojom je organiziran  i značajan broj nacionalnih kurseva. 

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović navodi da ova zdravstvena ustanova prati novine u svim oblastima medicine, te shodno realnim mogućnostima radi na uvođenju novih metoda i tehnika u liječenju pacijenata.

- Trudimo se uvesti nove procedure i savremene tehnike koje se koriste u velikim svjetskim centrima. U proteke dvije godine smo i u ovom dijelu napravili brojne pozitivne pomake. IMRT tehnika znatno će olakšati svim pacijentima, ali i ljekarima koji se bave ovom oblasti medicine. Nema više oštećenja zdravog tkiva tokom zračenja bolesnika. Tehnika će se korititi na novom najsavremenijem LINAC aparatu. S novim aparatima i opremom, stručnjacima u svim oblastima medicine te uvođenjem savremenih metoda i tehnika, KCUS je najsvjetlija tačka zdravstva u BiH. Postajemo prepoznatljivi po kvaliteti zdravstvenih usluga i u regionu. Sve je više pacijenata iz drugih zemalja koji se odlučuju za različite zdravstvene usluge u KCUS-u - izjavila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

(FENA / Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.