18.8.2018. 13:40
0
Hand i Serwer: Građani RS-a ne smiju dopustiti da ih historija pamti kao ljude koji slave zločince
Nakon što je Narodna skupština RS-a odbacila Izvještaj Komisije o dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995., usvojenom 2004. Godine, reagovali su brojni svjetski zvaničnici. Najžešće osude dolaze iz SAD-a.

Žalostan sam i razljućen potezima Republike Srpske kojima se želi službeno poništiti i negirati Izvještaj o Srebrenici - kazao je za Glas Amerike Robert Hand iz Helsinške komisije pri američkom Kongresu.

On je dodao kako je ova Komisija više puta potvrdila da prihvata sve odluke Sudova, koji su potvrdili da je u Srebrenici 1995.godine izvršen genocid.

-Helsinčka komisija je mnogo puta potvrdia da Kongres u potpunosti prihvata odluke Međunarodnog suda koji je potvrdio da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio genocid. Komisija je u više navrata pokušala izvršiti pitisak na druge zemlje Balkana da priznaju zločine koje su počiinli pripadnici iz redova njihovog naroda i da se ograde od njih u potpunosti. Na to smo poticali Hrvatsku, a sada i Kosovo koje treba da sarađuje s novoosnovanim tribunalom za ratne zločine počinjene tamo. Kako onda ovakav potez RS da se negira utvrđeni genocid i revidira historija može pomoći u nastojanju da se pronađu i kazne svi zločinci iz sve tri grupe, odnosno države. Ovo može  pomoći i ostalima na Balkanu, koji su počinii zločine, da  oni negiraju te zločine – kaže Hand.

Hand dodaje da ovo ipak ne može promijeniti realnost I činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocide.

-Istina leži u tome da akcija RS-a ne može odbaciti realnost da je u Srebrenici počinjen genocid. Izvještaj iz 2004. je imao za cilj osigurati kakvu-takvu utjehu porodicama pobijenih, ali isto tako potvrditi da ne postoji nešto što se zove kolektivna krivica, a da su za zločin krivi oni koji su bili tamo, naredili zločin i počinili ga. Asocirati se s tim zločincima, obožavati ih kao junake i  nijekati stvarnost i cijeve Izvještaja o nepostojanju kolektivne krivice, stvari dovodi u pitanje – kaže Hand.

Na kraju Hand je pozvao građane u RS-u da ne dozvoe da ih historija pamti kao ljude koji se identifikuju sa zločincima.

-Zbog toga sam jako žalostan. Želim pitati ljude u Republici Srpskoj da li želite da vas historija tako zabilježi. Vaša odluka ne mijenja historijske činjenice, ali ukazuje da ste saglasni sa činovima zločinaca. Oni se moraju to upitati. Svih ovih godina, bilo je mnogo Srba, čak i odmah nakon rata, koji su, rizikujući vlastitu sigurnost, digli svoj glas protiv zločinaca. Oni su jedini junaci srpskog naroda – zaključio je Robert Hand.


Njegovo mišljenje dijeli i profesor sa Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer, koji ističe kako je ovim potezom Milorad Dodik samo potvrdio ono što njegovi politički protivnici odavno već govore.

- Odluka NS RS ne mijenja ništa. Ubistva su se dogodila, najveći dio posmrtnih ostataka je identifikovan, a glavni i odgovorni ubica Ratko Mladić i njegov politički nalogodavac Radovan Karadžić osuđeni su pred Međunarodnim sudom pravde –kaže Serwer.

On dodaje da nikakva odluka ne može promijeniti činjenice o počinjenim zločinima.

- Masovne grobnice koje sadrže tijela sa svezanim rukama iza leđa, i  sa prostrijelnim ranama u potiljak neće nestati zato što je neko održao nekakav govor ili zato što je Skupština u Banja Luci donijela neku rezoluciju. Međutim, odluka NS RS u suštini mijenja sve, jer oni koji negiraju genocid ne smiju imati mjesto u postratnoj BiH. Stanovništvo ne smije tolerisati činove svojih zvaničnika, koji direktno dovode u pitanje dostojanstvo i ljudskost žrtava masovnih ubica.

Ovim je Dodik potvrdio ono što njegovi protivnici odavno govore, a to je da je RS nastala na počinjenim zločinima koje ona negira i ne bi joj trebalo biti dozvoljeno da postoji. Međutim, dozvoljeno joj je da postoji i zauzima 49 posto prostora BiH, a njena populacija je sada 83 posto srpska usljed etničkog čišćenja.

Serwer na kraju poziva SAD I EU da zajedničkim sankcijama kazne one koji negiraju zločin genocida.

- Dodiku ovo ne smije proći bez kazne. Amerikanci koji su mu ranije postavili restrikcije na putovanja i finansije, te sankcije sada moraju proširiti na sve članove Skupštine RS-a, koji su glasali za ukidanje Izvještaja o Srebrenici. Moraju se oglasiti akcijom i iz EU, a SAD i EU bi odmah trebale zajedno blokirati fondove Svjetske banke RS-u dok se u Skupštini glasanjem ne vrati validnost Izvještaja iz 2004. – zaključio je Serwer.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.