2.9.2018. 9:20
13
Dodik: Jugoslavija bila zabluda, BiH nas užasno košta
Gostujući u emisiji "Predsjednik govori", Milorad Dodik je kazao da cilj RS-a može biti ujedinjenje sa Srbijom, ali da taj cilj ne treba provoditi ratom i nasiljem, nego politikom.

"Mislim da to može da bude naš cilj, ali on ne treba da bude sproveden nikakvim nasiljem i ratom, već političim procesom", rekao je Dodik u emisiji "Predsjednik govori" na RTRS-u.

Predsjednik entiteta RS je rekao da je potpuno uvjeren da je taj proces moguć i da će se desiti jednog dana.

Dodik je istakao da srpski narod nije nasilan kako su pokušali da ga prikažu, podsjetivši da su Srbi su svoju slobodu koju su osvojili u Prvom svjetskom ratu nesebično podijelili sa drugim narodima.

"I u Drugom svjetskom ratu naše srpske jedinice, koje su tada bile partizanske, pobijedile su na Trstu i oslobađale značajne dijelove Hrvatske i Sloveniju. Nesebično smo im dali i republike i slobodu da bi na kraju tog vijeka od nas pokušali da naprave loš narod, prišiju nam etikete genocidnog naroda, kako bi nam za sva vremena, pa čak i nerođenoj djeci, pripisali odgovornost za tako monstruozne zločine", rekao je Dodik.

On je naglasio da je prošli vijek bio crn za Srbe, a da 21. vijek mora da bude posvećen integracijama.

"Naše politike ne smiju da opterete Srbiju. Dozvoljeno je da, recimo, Hrvatska bude etnički čista, u Crnoj Gori se vodi najlošija državna politika prema Srbima i to svijet i Evropa prećutkuju. A samo je problem ako Srbi pričaju o svom ujedinjenju. Ali ako mi ne pričamo o svom ujedinjenju, niko nam to neće dati", istakao je Dodik.

"Bez Republike Srpske nema ovdje slobode i naš život zavisi isključivo od jake i stabilne Srpske. Ako Srpska postane politički slaba, njen narod će se raseliti i doći će neki novi narod", kaže Dodik. 

On je rekao da život na ovim prostorima isključivo zavisi od snažne, održive i stabilne Republike Srpske i naglasio da je posvećen tom cilju. 

"Moramo više da počnemo da volimo Republiku Srpsku i da razmišljamo o tome. /Nekadašnji britanski premijer Vinston/ Čerčil jednom je rekao da je prošlo vrijeme da očekujete da vam država nešto da, nego da treba da se upitate svaki dan šta ste vi dali za ovu državu", kaže Dodik. 

On je rekao da je veoma ponosan na sve Srbe, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, ako imaju istinski patriotsku ljubav prema Republici Srpskoj. 

"Mnogo smo izazova imali i mnoge pobijedili i zbog toga nema nijedne kalkulacije ili sumnje da će sve što dolazi pred nas biti pobijeđeno u interesu opstanka Republike Srpske", istakao je Dodik. 

On je podsjetio da je "Jugoslavija bila ozbiljna zabluda srpskog naroda i da su Srbi stradalnički narod prošlog vijeka". 

"Nas užasno košta BiH i ona nije u interesu i na korist srpskom narodu, ni trenutno ni dugoročno. Ali, imajući u vidu da ovdje održavamo slobodu i sigurnost i da možemo da razvijamo neke svoje funkcije, ja sam za politiku trpeljivosti i kod naroda i čekanja trenutka za našu konačnu odluku o ujedinjenju sa Srbijom", rekao je Dodik. 

On je rekao da će, ukoliko pobijedi na izborima za člana Predsjedništva BiH, vratiti nadležnosti koje su prenesene sa RS na nivo BiH. 

"Zašto bismo davali legitimitet nekoj strukturi koja nije u našem interesu i zašto bi davali legitimitet institucijama BiH kada ne možemo da sprovedemo nijedan naš projekat, kao što je gasovod koji hoćemo da dovedemo do Banjaluke, a ne možemo da dobijemo saglasnost da pređe graničnu liniju na Drini", rekao je Dodik. 

On je istakao da nije spreman da zaustavi nijedan projekat važan za Bošnjake, ali da uopšte neće tolerisati da se zaustavi nešto što je u interesu Republike Srpske.

(SRNA / Lejla Trle)

13
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.