3.9.2018. 14:13
0
Zakašnjeli zahtjev za smjenu Mektića: Parlament BiH kao politički ring SNSD-a i SDS-a
Poslanici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebali bi se sutra izjasniti o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Zahtjev za smjenu podnijeli su parlamentarci iz reda SNSD-a i DNS-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak.

U inicijativi koja je predata ističu da je BiH od početka 2018. godine suočena s ozbiljnom migrantskom krizom koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti. 

Interesantno je da su inicijatori ove smjene čekali baš posljednju sjednicu u ovom mandatu, mjesec dana prije Općih izbora. Migrantska kriza je aktuelna još od januara 2018., a sporadični slučajevi bili su i ranije zabilježeni. Dakle, sutra možemo očekivati ponovo politički ring SDS-a i SNSD-a na sjednici Parlamenta BiH. 

Vjerujem da će i dojučerašnji član SDS-a Borislav Bojić biti veliki zagovornik smjene Mektića, koja sigurno u ovom periodu ne bi donijela dobro nikome, a posebno državi BiH. Za mjesec su Opći izbori, svi ministri su faktički u tehničkom mandatu, a sada bi da se smjenjuju.

Iz SNSD-a tvrde da je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za eskalaciju problema migranata, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao, pa čak i ismijao ozbiljna upozorenja institucija.

- Postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva sigurnosti, u saradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaj, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata - navedeno je u obrazloženju prijedloga klubova SNSD-a i DNS-a.

Nisu precizirali da li su svoja saznanja proslijedili u nadležna istražna tijela, ali je vjerovati da ćemo sutra čuti sve što i treba, a i ne treba u sali Parlamenta. Za sada većine za smjenu Mektića nema. 

Mnogi zastupnici svjesni su da će sutrašnje zasjedanje poslužiti kao uvertira za predizbornu kampanju, koja ruku na srce, nezvanično već uveliko traje, a zvanično počinje 7. septembra.

- Mislim da bi bilo bolje da PSBiH ne zasjeda do izbora i da džaba ne slušamo sami sebe. Bila bi mirna Bosna, a bilo bi i više para. Mogli bismo ih dati migrantima – govorio je ranije zastupnik NB-a Sadik Ahmetović. 

- Predlažem da donesemo odluku da do oktobra ne zasjedamo i tako pomognemo građanima BiH. Hajde da se više ne brukamo – iskren je Ahmetović.

No, takvo mišljenje ne dijele svi, pa su i zakašnjeli zahtjevi z smjenama ministara na dnevnom redu! 

Ni ministar Mektić nije ostao dužan pa je istakao da „neće da komentariše izjavu Staše Košarca, koji se ovih dana nalupao o svemu i svačemu".

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.