12.9.2018. 13:28
1
Mladi iz BiH pokazali kako na različitostima graditi međureligijski dijalog
Samit za mlade u organizaciji Međureligijskog vijeća BiH (MRV BiH) održan je od 26. avgusta/kolovoza do 1. septembra/rujna 2018. godine u Nacionalnom parku Kozara.
Oko 40 mladih iz lokalnih zajednica širom BiH u kojima djeluju odbori za međureligijsku saradnju tokom sedmodnevnog Samita na Kozari imali su priliku osnažiti se u liderskim vještinama i vještinama izgradnje mira, povećati svoje znanje o drugim religijama i upoznati se s važnošću aktivizma u njihovim lokalnim zajednicma i načinima zagovaranja, poput volonterskog djelovanja i aktivizma kroz društvene mreže. Osim za učenje i upoznavanje, svaku priliku koristili su za – pjesmu, muziku, zabavu i smijeh.

Četvrtog dana Samita u jednoj od brojnih aktivnosti posjetili su četiri različite bogomolje u Banja Luci, a planirana kratka sesija nakon povratka na Kozaru, uprkos umoru učesnica i učesnika poslije cjelodnevne posjete, odužila se jer su svi bili prepuni dojmova koje su željeli podijeliti.

Mladi su kroz zajedničko druženje, sesije i radionice imali priliku razgovarati i o tome kakvo je stanje u njihovim lokalnim zajednicama i razmijeniti iskustva i zajednički doći do nekih rješenja.

Samit je pružio odgovarajući prostor mladima različite religijske pripadnosti da se susretnu i surađuju, povećaju svoja znanja o drugom i drugačijem, te prevaziđu predrasude. Povećavši svoje znanje o međureligijskom dijalogu i usvojivši nove vještine, mladi će, kako su i sami potvrdili, u svojim zajednicama moći raditi na jačanju međureligijskog dijaloga, pogotovo u okviru odbora za međureligijsku saradnju u lokalnim zajednicama.  

MRV BiH promovira mir, poštivanje i suživot kroz međureligijski dijalog i saradnju, uvažavanjem različitosti i isticanjem zajedničkih vrijednosti vjerskih i duhovnih tradicija u BiH. MRV BiH djeluje, između ostalog, i kroz svoje odbore u 15 zajednica u BiH.
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.