17.9.2018. 12:43
0
Zdravstveni radnici u KS počeli generalni štrajk: Primaju se samo vitalno ugroženi pacijenti
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupili su u generalni štrajk, zaposlenici su na svojim radnim mjestima, primaju se vitalno ugroženi pacijenti.

Međutim, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić kazao je Feni da je tako definirano zakonom, ali da je ipak drugačija situacija na terenu. Podsjeća na situaciju od prošle godine i naglašava da su „za prošlogodišnjeg generalnog štrajka radili osamdeset posto posla“.

- Jedno piše u Zakonu o štrajku, drugo je na terenu. Ipak smo ljudi. Prošle godine smo 22 dana štrajka radili praktično osamdeset posto svog posla - naglašava.

Ponovio je stav Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i naglasio da je razlog za generalni štrajk 'ispravljanja diskriminacije nedoktora u odnosu na doktore'. Njihov zahtjev odnosi se na to da plate svim radnicima u oblasti zdravstvu, osim doktora medicine i stomatologije, budu povećane za 0,30.

Selimić podsjeća da je u štrajku i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i kaže 'oni od petog, a mi od danas'.

Sindikata radnika u zdravstvu KS zalaže se za prava 6.200 radnika u zdravstvu. Po riječima Selimića, u Kantonu Sarajevo  ima ukupno 7.500 zaposlenika u zdravstvu, doktora je oko 1.300, a ostali su "oni za koje se bore“.   

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.