17.9.2018. 14:36
0
Vlada KS pristala na povećanje osnovice za 0,4 i 0,3 posto
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i resorni ministri u Vladi Kantona Sarajevo danas su prezentirali informacije o vođenju dosadašnjih pregovora sa svim sindikatima.

Vlada KS će pristati na povećanje osnovice za 0,4 i 0,3 posto što je tražio Sindikat doktora medicine i stomatologije te zdravstvenih radnika.  

- Sindikat (doktora i stomatologa) je tražio povećanje. Hoćemo jednu pisanu garanciju od njih da će se oni odreći subvencija, a time bismo mogli stvarati kapital za povećanje plata, kako ne bi došli do udara na ostale stvari. Danas u tri sata sjedamo s njima da ih obavijestimo da smo pristali na njihove zahtjeve - rekao je Zolj.

Govoreći da su sindikati zdravstva tražili povećanje na 10 miliona KM iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, navodi da je realna situacija takva da imaju četiri miliona KM.

- Može doći do povećanja plaća u ovoj godini i udovoljit ćemo zahtjevima za njihove osnovice. Oni su kazali da će se odreći stimulacija za ovu godinu, ali da će ih tražiti za naredni kolektivni ugovor, ali mi ćemo tražiti garanciju od njih da se odreknu tih subvencija. Time možemo stvoriti veći kapital za plaće – dodaje Zolj.

Poručio je da će tražiti svoja prava i odštetu ukoliko bude potvrđena prvostepena odluka suda, odnosno ako se donese odluka da je štrajk ljekara nelegalan.

Navodeći da je 13. dan kako ljekari i stomatolozi štrajkuju, mnistrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj istakla je da je danas počeo i štrajk ostalih radnika u zdravstvu.

-  Insistirat ćemo da se neka druga primanja koja nisu plaća ukinu. Osnovne plaće ne smije reducirati i pokušat ćemo da se takve plate održe i naredne godine – naglasila je Ademaj najavljujući za danas u 15 sati sastanak s predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika i ljekara.

Ministar pravde KS Mario Nenadić ukazao je da Vlada stoji iza toga da osnovica mora biti ista za sve, a ministar finansija KS-a Jasmin Halebić dodaje da bi se više trebali zalagati za usvajanje održivih rješenja.

- Potrebno je održati balans, ne bi bilo fer da se plate povećavaju preko realnog, jer bi to značilo da se nekome drugom moraju smanjiti. Osnovica u KS-u je druga po visini - rekao je Halebić.

(Fena/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.