18.9.2018. 18:30
8
Kravić rekao kako "cijeli grad priča šta se dešava na KCUS-u", Sebija Izetbegović mu odgovorila: Nemojte prenositi tračeve!
U sinoćnjem izdanju emisije Upitnik na televiziji Hayat urednika i voditelja Tomislava Đurića gostovali su direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, direktor Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić, te šef Odjeljenja za spinalnu neurohirurgiju UKC Tuzla Zlatko Ercegović.

Teme razgovora su bili aktuelni problemi u oblasti zdravstva u Federaciji, stanje u ove tri bolnice, finasiranje zdravstva, te dvojna praksa ljekara u javnom i privatnom sektoru. Dr. Kravić je kazao da politika ima snažan utjecaj na zdravstveni sistem u zemlji.

Gostima su pitanja postavljali i gledaoci. Jedno od pitanja se odnosilo upravo na dvojnu praksu ljekara KCUS-a, za koju je dr. Izetbegović i ranije upozoravala da je rak rana najveće zdravstvene ustanove u BiH.

„Kako to kadrovi SDA mogu raditi na KCUS-u i privatno. Primjer doktor Omerović (Đemil op.a.) radi i u „Sanasi“ i direktor je na Ortopediji“, pitao je gledalac Haris Porobić.  

Izetbegović nije imala konkretan odgovor. Istakla je da nikome nije potpisala saglasnost da radi i privatno i na KCUS-u. Ranije je direktorica KCUS-a zabranila doktorima iz ove bolnice da osim KCUS-a rade i u privatnim ordinacijama. 

„Ja nisam inspektor, ali imam hrpu nalaza ortopeda koji su napustili Klinički centar koje su svo to vrijeme radili i privatno i u Kliničkom centru. Pacijenti su tad čekali po pet šest sedam mjeseci uslugu. Mi sada imamo Ortopediju koja dobro funkcionira, a ja tvrdim odgovorno da nikome nisam potpisala saglasnost i nemam nikakvu sličnu prijavu. Ovo je prvo obavještenje“, kazala je Izetbegović.

Dr. Omerović imenovan je za šefa Klinike za ortopediju KCUS-a nakon što je profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću otkazan ugovor o radu i ponuđen novi kao specijaliste. Bio je jedan od potpisnika Izjave kojom se 14 kolega protivilo novom ustroju Klinike i načinu smjene prof.dr. Gavrankapetanovića. Omerović je poslije toga povukao svoj potpis sa Izjave, i kroz nekoliko dana imenovan je za šefa Klinike. Sa članovima svoje porodice u vlasništvu je firme "VERDANT" koja se bavi unutrašnjom i vanjskom trgovinom, a koja je osnivač privatnih apoteka Verdant. Te apoteke sarađuju KCUS-om.

Tokom emisije jedno od pitanja odnosilo se i na stanje u Općoj bolnici gdje je prije Kravića direktorica bila upravo Izetbegović. Doktor Kravić podsjetio je na period kada se trebala zatvoriti Opća bolnica. To se događalo u periodu kada je Izetbegović izabrana za direktoricu KCUS-a početkom januara 2016. godine. Rekao je da su ljekari i drugo osoblje radom i zalaganjem ponovo vratili povjerenje pacijenata u Opću bolnicu.

„Opća bolnica je bila srozana do tolikog nivoa da se trebala zatvoriti. Profesorica Izetbegović je krenula na Klinički centar i pozvala ljude da idu s njom. Ne znam je li bila namjera da se tako zatvori bolnica. Kasnije su ljudi izlazili na ulice, borili se da se bolnica ne zatvori i bolnica je opstala. Politika je bila: „Nemojte ništa primati, sve šaljite u Klinički centar!“. I počeli smo vraćati povjerenje građana. To je bio mukotrpan posao. I pacijenti su se počeli vraćati u Opću bolnicu. Povećali smo broj usluga, operacija, svih intervencija... koji su bili u krizi“, kazao je Kravić te je doktorici Izetbegović rekao kako će joj dovesti 40 svjedoka koji će potvrditi da im je rekla kako će se zatvoriti Opća bolnica. 

„A, cijeli grad priča šta se dešava u Kliničkom centru“, dodao je Kravić, aludirajući na to da na KCUS-u nedostaje osnovnih sredstava za rad ljekara. Optužio je da menadžment KCUS-a ne nabavlja dovoljno lijekova i opreme, što je jedan od razloga zbog čega je dug KCUS-a smanjen u odnosu na vrijeme prije dolaska Izetbegović.

„Nemojte prenositi tračeve, govorite istinu!“, odgovorila je Izetbegović, ali nije ponudila nikakve dokaze da dr. Kravić govori neistinu.

Dr. Izetbegović je potvrdila da je sa sobom iz Opće bolnice na KCUS povela 14 ljudi, na šta je Kravić dodao: „Na ljekarskom sastanku ste govorili da će se Opća bolnica zatvoriti i da pođu s vama“.

(Patria / Haris Ahbabović)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.