20.9.2018. 14:30
0
Ljekari Opće bolnice: Sebija Izetbegović nam je nudila prelazak na KCUS 8. januara 2016. godine
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je održana press konferencija kojoj je prisustvovalo više desetina ljekara i drugog medicinskog osoblja, a među kojima je bilo i onih koji su prisustvovali sastanku 8. januara 2016. godine kada im je tadašnja direktorica bolnice Sebija Izetbegović nudila prelazak na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu navodeći da će se Opća bolnica ugasiti.

Na zahtjev novinara oni kojima je to nuđeno podigli su ruke. 

- U ovoj sali su bili hirurzi, ginekolozi kad im je to rečeno na ljekarskom sastanku - kazao je dr. Dragan Stevanović, ljekar Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Inače, dr. Stevanović kazao je da je došao do dokumenata koje je predao i Tužilaštvu KS ali i pokazao medijima, da je pripremano zvanično gašenje Opće bolnice, odnosno njeno pripajanje Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Ne želimo da se više nikada i nikome ne ponavljaju takvi scenariji. Nas odlično služi sjećanje, za razliku od nekih, a imamo i dokumentaciju. Svjestan sam odgovornosti izgovorene riječi i mogu da ih dokažem. Način na koji sam došao do tih dokumenata o tome je upoznato i Tužilaštvo KS – kazao je dr. Stevanović.

On je kazao da je jedna neformalna grupa ljudi koja je tada bila u kabinetu direktorice Izetbegović pripremila čitav niz dokumenata koji su trebali da dovedu do gašenja Opće bolnice na ekspresan način od decembra 2015. do januara 2016. godine, odnosno u roku od 30 do 50 dana.

- U toj grupi su bili Alma Pehlić, pravnica u kabientu Izetbegović, Vildana Macić tehnički sekretar i Muvedeta Butmir-Čedić pomoćnica direktorice za ekonomske poslove. To je kabinet direktorice Opće bolnice i ja ne mogu da vjerujem da nije znala šta se radi u njenom kabinetu - kazao je dr. Stevanović.

Pripremu ovih dokumenata nije radila ni Vlada ni nadležni parlamentarni odbori već neformalna grupa, potcrtao je dr. Stevanović.

- Sa direktoricom je otišlo 12 ljekara koji su s njom došli kada je preuzela ovu ustanovu i dvoje kolega iz Opće bolnice. Više niko.

Medijima se obratio i doktor Nermin Mahmutović koji je kazao da izjave "da nije bilo intencije i namjere za gašenje Opće bolnice predstavljaju laž."

- Pripremali su se humani spiskovi preseljenja ljudi, sa ultimatumima i vrijeđanjem kolega i to u ovoj sali - kazao je dr. Mahmutović.

Inače, ova pres konferencija je sazvana kao reakcija na javni istup direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u emisiji Upitnik na Hayat TV emitovanoj u 17. septembra u kojoj je navela da nije istina tvrdnja direktora Opće bolnice Zlatka Kravića da je nudila prelazak ljekarima i najavljivala gašenje Opće bolnice u januaru 2016. godine. Izetbegović je funkciju direktorice KCUS-a preuzela 11. januara 2016. godine. 


(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.