21.9.2018. 19:10
0
Analitičari o posjeti Lavrova BiH: Ohrabrujuće poruke iz Rusije koje moraju pratiti i djela
Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u petak je tokom posjete Bosni i Hercegovini poručio da Moskva želi dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma, ali je protiv demonizacije bh. entiteta Republika Srpska.

Šef ruske diplomatije se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova BiH, a u Banja Luci sa zvaničnicima tog entiteta.

„Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i u potpunosti podržavamo ustavne ovlasti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH“, rekao je Lavrov novinarima u Sarajevu i Banja Luci.

U prvim komentarima posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, profesor Mirko Pejanović, rekao je da bi se više radovao da je šef ruske diplomatije došao u Bosnu i Hercegovinu u vrijeme kada nije predizborna kampanja. 

„Svako unutar Republike Srpske će posjetu Lavrova koristiti za sebe“, rekao je profesor Pejanović, dodajući da je za njega sada ipak važnije to koje državničke poruke je poslao ruski ministar.

„Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet države BiH, i to je vrlo važno. To je na kraju krajeve stanovište Ruske Federacije u kontinuitetu, od međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine u aprilu 1992. godine. To se potvrdilo i članstvom Ruske Federacije u Kontaktnoj grupi, unutar koje je 1994. godine oblikovana osnova za mirovno rješenje koje je potvrđeno Dejtonskim sporazumom. Drugo, vrlo je važno da razvoj mira u BiH gospodin Lavrov zagovara i veže za Dejtonski mirovni sporazum, koji je uspostavio taj mir. To zapravo znači da Ruska Federacija, zajedno sa drugim vodećim silama unutar Savjeta bezbijednosti i Kontaktne grupe, drži svoju obavezu u odgovornosti za mir u Bosni i Hercegovini i za internacionalizaciju bosanskog pitanja. A, internacionalizacija bosanskog pitanja znači izgradnja samoodržive i stabilne države, što pretpostavlja nastavak reformi, integracije, integraciju BiH u EU i Euroatlanske institucije“, ocijenio je profesor Pejanović u komentaru za Patriju.

„Vrlo je važno da je gospodin Lavrov napravio i jednu distinkciju u odnos na predstojeće izbore ili ishod izbora rekavši da se neće mještati i da će podržati ono rješenje koje građani odaberu i da će sarađivati sa onim vlastima koje građani odaberu. To je krajnje principijelno i pošteno. To će koristiti građanima u Republici Srpskoj ali i cijeloj Bosni i Hercegovini“, dodao je.

S druge strane, Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, smatra kako je njegovanje dobrih odnosa s Rusijom neophodno i korisno, ali samo ako su te namjere iskrene. Međutim, Bećirović smatra da rusku retoriku i potporu BiH treba da prate i djela, koja su do sada, kako je rekao, bila kontroverzna, jer su se oslanjala samo na jedan dio BiH.

"Predsjednik Putin je primio Milorada Dodika koji je po međunarodnim diplomatskim pravilima šef jedne regije, a on /Putin/ ga prima kao šefa države. Ili, recimo Marin Le Pen koja je imala dva poslanika u francuskoj skupštini, što jasno govori da Rusija ima određene interese u određenim zemljama i određenim ljudima", konstatuje Bećirović za Radio Slobodnu Evropu.

Takav odnos, napominje Bećirović, stvara konfuziju na međunarodnom planu, pogotovo kada je u pitanju Balkan.

"Prije svega u samoj EU, pogotovo kada je EU uvela stroge sankcije prema Rusiji. A time se šalje i jasna poruka SAD-u. Naravno Rusija pokušava ostvariti svoje interese, kao i Kina i Turska i neke druge zemlje", napominje Bećirović.

Direktor IFIMES-a je rekao kako posjeta Sergeja Lavrova dolazi u predizbornom periodu i iz nje će pokušati profitirati, kako opozicija u RS, na čiji poziv je došao, tako i predsjednik RS Milorad Dodik. Odgovarajući na pitanje Patrije ko će na koncu imati veće koristi od toga, Bećirović smatra da je Dodik ipak „ukrao Lavorva od opozicije“.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.