25.9.2018. 17:15
0
Slučaj Orić i Muhić: Svjedok 'O1' priznao da je svjesno govorio laži u iskazima
Na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva O1 odgovarao je na unakrsna pitanja advokata odbrane.

Odmah na početku ispitivanja advokatica Lejla Čović ukazala je na 11 pravosnažnih presuda za različita krivična djela što je svjedok potvrdio, kao i činjenicu da je dva puta izdržavao zatvorsku kaznu u Tuzli.

Advokatica je istakla i da je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ranije osuđivan zbog lažnog prijavljivanja, te je pitala svjedoka da li mu je poznato da je Općinski sud u Banovićima raspisao potjernicu za njim, na šta je svjedok kazao da je to "gotova stvar." 

Ono što je indikativno jeste da je ključni svjedok Tužilaštva BiH, odnosno tužioca Miroslava Janjića, priznao da je više puta davao iskaze na različite okolnosti i da je u Tužilaštvu BiH razgovarao i s nekada glavnim tužiocem Goranom Salihovićem. 

- Ne znam ni koliko sam puta davao iskaze. Ja sam samo govorio, a oni su odlučivali koje slučajeve će procesuirati. Pričao sam i sa Goranom Salihovićem, ranije sa SIPA-om, raznim tužiocima, pa onda taj iskaz u Tužilaštvu BiH, kada me je bula pitala – kazao je O1.

Čović je napomenula da su odbrane iz Tužilaštva dobile samo dva iskaza, te da nema zabilješke o drugim na šta je Janjić kazao da je O1 sa Salihovićem pričao kada je ušao u program zaštite svjedoka.

Odbrana je više puta ukazala na kontradiktornosti i različite verzije priča O1, a ovaj svjedok je sudu govorio da se ranije bojao da "priča da je Naser lično izvršilac nekih ubistava, iako se i u tim iskazima referirao na Orića također, pa naprimjer kaže da je Orić naredio da se u Kravici ubije sve što hoda na dvije noge." Na pitanje Čović kako se nije bojao to reći, svjedok je isticao da „od bule, nije mogao istinu reći“.

- Tek kada sam dobio obećanje i garancije za zaštitu da ulazim u program zaštite svjedoka sam počeo govoriti sve – kazao je O1. 

- U avgustu 2015. godine bili ste pod zaštitom, zašto tada niste govorili istinu? Kontradiktorne su izjave na okolnosti poznanstva vas i Milutina Miloševića, zatim šta je Milošević imao na sebi kada je ubijen, nikad prije niste spomenuli ni da je tijelo trebalo biti posuto krečom – istakla je Čović.

Videolinkom iz Beograda svjedok O1 govorio je o svom kretanju od Bratunca do srebreničke regije, a problematizirana je i njegova pripadnost Armiji RBiH, tačnije jedinici kojoj je pripadao. Odbrana je ustvrdila, a naknadno je na grafoskopu prikazan i dokument Federalnog ministarstva za pitanje boraca, potpisan od strane O1, na kojem stoji da je ranjen dva puta 13.10.1992. godine u Cerskoj i 11.12.1992. godine na Crnom vrhu.

Odbrana je željela pojašnjenje kako je onda samo tri dana kasnije 14.12.1992. godine lično na Kunjercu mogao svjedočiti događajima kada je ubijen Mitar Savić, a sam je prethodno rekao da sedam dana nije mogao ustati.
O1 je kazao da ne može govoriti tačne datume, ali je potvrdio da je to period s početka decembra.

Inače, Orić je optužen sa Sabahudinom Muhićem za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Prema optužnici, Orić i Muhić su ove zločine počinili kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije BiH.

U Zalazju je stradao Slobodan Ilić, a O1 kaže da je između 11 i 12 sati prije podne bio u centru sela, nedaleko od pravoslavnog groblja, ispred kuća gdje se desila likvidacija Ilića.

Podsjećamo, sva ranija svjedočenja svjedoka Tužilaštva BiH ukazuju na to da je Vojska RS-a taj položaj držala do 16 sati popodne. Priča O1 ne slaže se ni s drugim svjedočenjima kada je riječ o tamiću, za kojeg tvrdi da je završio „u žbunju“ i da su zarobljeni pripadnici Vojske RS-a, ali svi drugi ističu da je tamić otišao u pravcu Sasa i da nikada nije zaustavljen niti je bilo neko s njega zarobljen. 

Mnogo je činjenica O1 govorio različito u prvostepenom postupku, pa je tako kazao da su mrtvi u Zalazju stavljeni na kamion i da ne zna šta je s njima bilo, a dok je jučer kazao da su dovezeni u Srebrenicu, pa je stiglo naređenje da se vrate na Zalazje.

O1 tvrdi da je učestvovao i u akciji u Lolićima kod Kravice 1992. godine, te da je čuo da je uhapšen policajac iz Ljubovije Milutin Milošević, kojeg je prije rata dobro znao. U prvostepenom postupku nije spominjao da su bili kućni prijatelji. 
Danas je ponovo govoreći o ovom slučaju istakao da ne zna da je bio komandir, a na pitanje kako to, kada ga je jako dobro znao od rata, O1 je kazao „da je Milošević 1992. bio službenik PU Bratunac, ali da je bio častan, pa je zato sigurno napredovao“.

Sada je svjedočeći uveo i novu činjenicu da je Orić naredio da se krečom pospe tijelo Miloševića. O1 je kazao da je Orić bio iznerviran i udarao ga je rukama, nogama, čime je stigao. 

Pucao je u njega iz automatske puške, O1 tvrdi da je pritrčao odmah, a kasnije odgovarajući na pitanja advokatice Sabine Mehić, kazao da je prošlo pet minuta.

O1 je govorio kako je i Sabahudin Muhić zvani Mrčo pucao u Miloševića odmah nakon Orića. Naposljetku je uveo i treću priču, a to je da se Mrčo vratio i ponovo pucao u tijelo Miloševića.

- To je treća verzija – ustvrdila je Mehić.

Advokatica Sabahudina Muhića svjedoka je pitala kako je u iskazima 2014. godine nazvao Mrću.

- Ne sjećam se – rekao je svjedok.

„Rekli ste Senad Salihović Mrčo. Kako ste Mrču nazvali 2015. godine“ pitala je Mehić.

- Ne sjećam se – ponovio je svjedok.

- Opet ste rekli Senad Salihović Mrčo. A sjećate li se kako ste nazvali Mrču 2015. godine u Tužilaštvu BiH Istočno  Sarajevo – pitala je Mehić.

- Ne znam, trebam li crtati – odgovorio je svjedok O1.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar, kada će Tužilaštvo i odbrana iznijeti materijalne dokaze.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.