15.10.2018. 20:20
1
Ambasada SAD-a o Čovićevom ultimatumu
Blagovremeno formiranje vlasti odgovornost je izabranih bh. zvaničnika kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH, rečeno je Patriji u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u intervjuu za Večernji list, izdanje od ponedjeljka, izjavio: „Izborni zakon je apsolutni uvijet za uspostavu vlasti“.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na Kupresu također rekao, da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

HDZ BiH je sa oko 80 posto podrške među hrvatskim biračkim tijelom na izborima u prošlu nedjelju ostvario najbolji rezultat te stranke nakon rata u BiH, ali je Čović izgubio u utrci za člana Predsjedništva od protukandidata Željka Komšića, koji je dobio značajnu podršku i bošnjačkih glasača. 

HDZ i Čović traže izmjene Izbornog zakona na način da ubuduće glasači iz jedne etničke grupe ne mogu glasati za političke kandidate iz druge etničke grupe. Takav prijedlog građanske stranke ocjenjuju kao diskriminatoran, te da vodi u nove etničke podjele u zemlji.  

Iz Ambasade SAD-a smatraju da potrebno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, ali da taj zakon to ne može biti uzrokom blokada u zemlji.

„Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve.

U proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor.

I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda“, stav je Ambasade SAD-a u BiH.


(Patria/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.