18.10.2018. 17:22
0
'Karamatić je Čovićeva lutka na koncu'
Mario Karamatić je poznat po svojim radikalnim izjavama. Mnogi su skloni nazvati ga glasnogovornikom HDZ-a i Dragana Čovića. Posljednji ispad bio je prijetnja Željku Komšiću da neće ući u kabinet Predsjedništva BiH u Mostaru:

"On neće ući u taj ured osim ako ne zamoli Čovića da ga primi",  poručio je. „Nikada neće ući u taj ured. Razgovarat ćemo za pola godine - nije to prijetnja“. (nije prijetnja, ali tužioci bi morali znati šta znači „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje“. Član 241a (1) Ko silom ili prijetnjom da će neposredno upotrijebiti silu da spriječi službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine u vršenju službene radnje koju je preduzelo u okviru svojih ovlaštenja ili ga na isti način prisili na vršenje službene radnje kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine).

Karamatić je u Paralamentu BiH proveo jedan mandat, a osigurao drugi. On stalno pominje poštovanje Ustava BiH, kao da Komšić nije izabran na funkciju legalno, prema Ustavu ove države. Hrvatski kadrovi tvrde da to nije legitimno. Uglednim međunarodnim pravnicima nikako nije jasno kako nešto što je legalno u okviru jednog sistema, može biti nelegitimno?

Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a, ga opisuje: „Karamatić je lutka na koncu kojom rukovodi Dragan Čović" (25. april 2018.). Uglavnom ga prati mišljenje da je Čovićev glasnogovornik i da govori ono što lider HDZ-a ne smije reći.    

Mediji su potvrdili da je Karamatić na nezakonit način stekao pravo na vojnu mirovinu, što je primjer nelegalnosti.  Povoljnu mirovinu zatražio je krajem 2007., kao otpušteni pripadnik tadašnje Vojske Federacije, premda je pet godina ranije sporazumno prekinuo vojnu službu uz otpreminu od 10.000 KM. Karamatić uopšte nije mogao tražiti vojnu penziju (jer mu je isplaćen iznos veći od 6.000 KM). Dokumenta je priložio tri mjeseca nakon zahtjeva. Poslije će se ispostaviti da je dostavio lažna uvjerenja iz Grupe za pitanja evidencije iz oblasti vojne obveze u Posušju, odnosno, da nikada nije bio zapovjednik bojne HVO-a, što je, takođe, jedan od uvjeta za ostvarivanje vojne mirovine. U međuvremenu, skinut je s liste vojnih umirovljenika, a njegova prevara zataškana.

Nije problem samo izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH koji on osporava bez ikakve osnove. Mario Karamatić je davao redovne radikalne komentare i prije i poslije izbora, uglavnom protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

(Član 145a. Krivičnog zakona BiH (1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. (2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina).   

Evo tih izjava:

Za HMS (Hrvatski medijski servis):  „Bošnjačka politika, ne bošnjački narod, teži unitarizaciji koja graniči sa fašizmom, ukoliko se gleda njihov odnos prema malobrojnijim narodima“, kazao je Karamatić.

Karamatić tvrdi, da će, ukoliko se nastavi takva politika, “proces razdruživanja postati neminovnost, te kako će to uvidjeti sve političke stranke s hrvatskim predznakom” (20. juli 2018.).

"Došlo je vrijeme da hrvatski predstavnici prestanu pokušavati s njima postići kompromis i  trebamo konačno kroz zakonodavna i izvršna tijela pokazati našim bošnjačkim prijateljima tko je pravi gazda u ovoj zemlji”, kazao je Karamatić za HMS (6. april 2018.).

“Ovo što radite sad, vodi ka ratu”, rekao je Karamatić u Parlamentu BiH, obraćajući se poslaniku Halidu Genjcu u raspravi o Pelješkom mostu (28. septembar 2017.)   

...“Gospodinu Inzku bi bilo dobro da nastavi spavati kao što je spavao do sada, njegove teze nemaju apsolutno nikakavog smisla. Osvrće se i na posljednje zasjedanje Hrvatskog Narodnog Sabora iako na HNS-u nije postojala nikakva izjava koja u bilo kojem kontekstu dovodi u pitanje suverenitet i cjelovitost BiH. Gospodin Inzko je jedan mali smiješni lik koji će za 10 ćevapa u pola somuna s lukom namlatiti šta vam Bog hoće. Otprilike, to je moje mišljenje o njemu“, kazao je Karamatić za N1 (maj 2017.)

“Ukoliko dođe do otcjepljenja Republike Srpske od BiH, Hrvatska seljačka stranka tražit će da se ponovo formira Hrvatska Republika Herceg Bosna, rekli su na pres konferenciji u Mostaru predsjednik HSS BiH Mario Karamatić i predsjednik HSS Hrvatske Krešimir Beljak. “Nemamo namjeru ostati u toj krnjoj tvorevini, jer sporazum koji smo potpisali 1994. s bošnjačkim partnerima je revidiran više puta isključivo na štetu hrvatskoga naroda”, rekao je Karamatić i najavio o tome referendum, uzdajući se u onaj Dodikov (22. februar 2017.). 

Na pitanje novinara PINK TV da li plaća RTV taksu, Karamatić je rekao: „Naravno da ne. Zbog čega bih je plaćao“. Jedan od gledatelja emisije javio se u program i rekao da mu nije jasno da čovjek koji sjedi u Parlamentu BiH i prima novac za to, ne želi plaćati javni RTV servis. Karamatić je na to gledatelju poručio: "Redovito plaćaj sve doprinose, da mogu imati redovna primanja, da ja ne patim" (mart 2016.)

Da sve bude apsurdno, kao zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH Karamatić je bio u delegaciji koja je učestvovala u Tirani, na dvodnevnoj konferenciji o podršci javnim medijskim servisima u zemljama Zapadnog Balkana (27. juna 2017.)

„BiH će se raspasti ako Sarajevo ne uvaži zahtjeve Hrvata“ (mart 2018.)

Karamatić ne štedi ni strane diplomate, pa je rekao da „jedva čeka da američka ambasadorica Maureen Cormack ode iz BiH i da na njeno mjesto dođe neko ko će sprovoditi politiku SAD, a ne sarajevske političke čaršije" (28. juli, 2018.).

Poslije izbora Karamatić je nastavio sa radikalnim izjavama. Za Dnevnik.ba predlaže secesiju države: „Osobno mislim kako je vrijeme da razvrgnemo ovaj loš brak i pokrenemo brakorazvodnu parnicu (7. oktobar 2018.). 

Za isti portal je rekao: „Međunarodna zajednica neće dozvoliti uspostavu islamske države u srcu Europe koliko god galamili i njih dvojica i svi ostali Komšići i Bećirovići. Hrvati BiH su ponovo predziđe obrane kršćanstva u Europi i ovaj put će izaći kao pobjednici", rekao je Karamatić (2,.oktobar 2018.).

Iako čitav mandat predviđa raspad BiH, u nekoliko je parlametarnih komisija, pa i u onoj za sigurnost: „Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, član Zajedničke komisije Mario Karamatić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarali su danas sa komandantom EUFOR-a u BiH general – major Johanom Luifom“ (6. jul 2015.). I tako svake godine. 
„Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o trenutnim aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, o stanju u sektoru odbrane i sigurnosti, te o misiji i trenutnim aktivnostima EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić i članovi te Komisije Fahrudin Radončić, Šemsudin Mehmedović i Mario Karamatić razgovarali su danas sa komandantom – Štaba NATO u Sarajevu, brigadnim generalom Robertom Hustonom (13. mart 2018).

U emisji „Dobar, loš, zao“, urednika Maria Vrankića o Sarajevu kaže: “Oni su kao neka crna rupa Bosne i Hercegovine koju treba zašiti”. 

„Bošnjačka politika, ne bošnjački narod, teže unitarizaciji koja graniči sa fašizmom, ukoliko se gleda njihov odnos prema malobrojnijim narodima“, govorio je Karamatić (20. jul 2018.).

Karamatić tvrdi, da će, ukoliko se nastavi takva politika, “proces razdruživanja postati neminovnost, te kako će to uvidjeti sve političke stranke s hrvatskim predznakom”.

Miješao se u sve i svašta, u historiju, čak i u posao Privredne komore. Iako su mu izjave ostale suhe i prazne riječi, njegove su prijetnje trajne i brojne. Jedino što je uspio je bilo širenje netrpeljivosti i nesigurnosti.

Političari moraju konačno imati posljedice i odgovornost za izrečeno. /S. O., Patria/


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.