7.11.2018. 17:57
0
Zvizdić i Borovac potvrdili da je smanjen priliv migranata u BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac poručili su danas da je usljed jačanja državne granice smanjen broj nezakonitih ulazaka migranata u BiH te je spriječen ulazak u državu više od 14.000 osoba.
- U ovom trenutku imamo značajan smanjen broj dolazaka i odlazaka migranata, a nadam se da ćemo uskoro postići i naš sporazum sa Fontex-om čime ćemo zatražiti angažman njihovih policijskih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Ponašat ćemo se u skladu sa tri osnovna principa - zadržati humani pristup prema ljudima koji su u potrebi, poštivati međunarodno pravo i domaće zakone o azilantima i izbjeglicama  - potvrdio je Zvizdić.

Iznoseći na današnjoj pres-konferenciji relevantne podatke, naveo je da je od početka godine u BiH ušlo 20.000 migranata i da je po osnovu readmisije u druge države vraćeno 899 migranata.  

- Namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, dok je zahtjev za azil podnijelo 1.315 migranata. Najviše ih je došlo iz Pakistana, Irana, Sirije, Afganistana, Iraka i Libije - rekao je Zvizdić.

U cilju obezbjeđenja smještajnih kapaciteta ističe da je u funkciju stavljen objekat u Salakovcu, Delijašu i Istočnom Sarajevu, a završena je adaptacija prihvatnog centra za migrante u kasarni "Ušivak" u Hadžićima, čiji je kapacitet 400 migranata.

Očekuju da se uskoro okonča i adaptacija đačkog doma u Bihaću, kapaciteta oko 700 migranata.

- U prihvatnom centru u tvornici Bira u Bihaću u ovom trenutku ima oko 500 migranata, a u hotelu Sedra nalaze se porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje, njih oko 400 - naveo je Zvizdić.

Također, demantovao je pisanja austrijskih medija o navodnom postojanju 20.000 migranata koji se nalaze na bh. granici i čekaju da izvrše proboj u Evropsku uniju.

- Riječ o dezinformacijama kojim se čini velika šteta BiH, a Austrija je veliki prijatelj BiH - kazao je Zvizdić.

Ovom prilikom ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da su jedina sredstva koje su dobile institucije BiH ona od Vlade Češke u iznosu od milion eura.

- Iz IPA fondova do sada je izdvojeno šest miliona eura kao pomoć za djelovanje u toku migrantske krize, zatim miliona eura iz Fonda za migrante i milion eura Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Ova sredstva realizuju se putem naših partnerskih organizacija IOM-a i UNICEF-a - kazala je Borovac na pres konferenciji održanoj nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.