28.11.2018. 13:27
0
Vlada Brčko distrikta usvojila Nacrt zakona o fiskalnom registru
Vlada Brčko distrikta usvojila je u srijedu u nastavku redovite sjednice Nacrt zakona o fiskalnom registru Brčko distrikta BiH, izvijestili su iz te vlade.
Ravnatelj Direkcije za financije Brčko distrikta BiH Mato Lučić rekao je kako usvajanje ovoga zakona ima za cilj uspostaviti povoljnije okruženje za administraciju i građane, istaknuvši da će se od 191 nameta ukinuti njih više od 50 posto.

- Vlada Brčko distrikta BiH, odnosno gradonačelnik Brčko distrikta BiH je 2015. godine potpisao Memorandum o razumijevanju s USAID-om, odnosno američkom veleposlanicom i on pretpostavlja uspostavu fiskalnog registra kao institucionalnog okvira upravljanja fiskalnim nametima. Za sada u Distriktu postoji 191 namet, i to su određene administrativne pristojbe, kazne, neke druge pristojbe, a između ostalog, tu imamo i 11 poreznih prihoda. Od tih 191 vjerojatno će doći do ukidanja možda i više od 50 posto - kazao je Lučić, ocijenivši kako je namjera uspostava jednog povoljnijeg okruženja za administraciju prvenstveno, kao i za sve građane koji ostvaruju određena prava.

Dodao je kako će Direkcija u skladu s ovim zakonom u roku od 30 dana izvršiti analizu sa stručnjacima iz USAID-a i Vladi predložiti fiskalni registar.

- Zakon je proslijeđen Skupštini Brčko distrikta BiH na usvajanje i po njegovom usvajanju i objavi u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH mi ćemo poduzeti mjere koje je zakon definirao kako bismo smanjili broj fiskalnih nameta - kazao je Lučić.

Usvojen je i Prijedlog zaključka u vezi s nacrtom sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o suradnji u oblasti turizma.

Članovi Vlade također su usvojili Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o formiranju koordinacijskog tijela Vlade Brčko distrikta BiH za nadzor nad implementacijom Akcijskog plana za provedbu Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma na području Brčko distrikta BiH za razdoblje od 2015. do 2020. godine, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Radne skupine za izradu strategije suradnje sa iseljeništvom Brčko distrikta BiH.

(Fena/Alen Avdić)
VladaBrcko
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.